Sådan laver du den gode kryddersnaps

Udgivet:02. december 2018, 11.00

Læsetid:4 minutter

Appelsinsnaps med vanilje og kardemomme. Foto: Winnie Methmann

Af Anne Hjernøe
redaktion@mja.dk

Når man laver kryddersnaps, giver man sig selv en god mulighed for at bevare årstidernes smag på ?aske. På en solfyldt forårsdag kan man plukke friske pilerakler, og hyldeblomster plukket på en varm sommerdag giver al deres saft og kraft fra sig, når de bliver lagt i den klare brændevin. Når sensommeren langsomt bliver til efterår, lokker de smukke træer med det falmende løv os i skoven for at ?nde rønnebær, og når den første frost kigger forbi, plukker vi slåen til sæsonens slåensnaps eller sloegin.

Til jul, når sneen falder, og kulden for alvor trænger sig på, laver vi spændende krydrede snapse af det, vi allerede har hjemme i køkkenregionerne. Vi bruger appelsinskal, rosiner, nødder, nelliker, kardemomme, allehånde og kanel, og efter et par dage, uger eller måneders lagring har vi en krydret og aromatisk snaps lige til at nyde til en god julefrokost eller til at jage vinterkulden og en begyndende forkølelse på ?ugt med.

Vælger du at kaste dig over »brygning« af kryddersnaps, kan du se frem til mange gode ture ved skov og strand samt i klitten og på heden. Pak en kurv med en lille saks, lidt papirposer eller andet, og begiv dig så af sted med hele familien eller gode venner på slæb. De mindste i familien, der naturligvis ikke interesserer sig synderligt for kryddersnaps, bliver hurtigt bidt af jagten. Det kan nemt blive en munter og fornøjelig skovtur, hvor man på en god dag kan få samlet mange spændende planter til kryddersnaps.

Kryddersnaps kan laves året rundt af næsten alle tænkelige planter, krydderurter, krydderier, bær og frugter - og alle kan være med. Kryddersnaps er nemlig ikke en kompliceret disciplin forbeholdt en gruppe af eksperter, men en underholdende fritidsbeskæftigelse, der kan give anledning til gode ture

ud i naturen og nogle hyggelige aftener, hvor snapsen bliver prøvesmagt.

Jeg ?nder mine kryddersnapse frem ved forskellige lejligheder. Både når sneen fyger os om ørene, og når solen går ned på en varm sommerdag. Nærmer årets store julefrokost sig, bliver alle ?askerne fundet frem, og så kan mine gæster selv få lov til at more sig med at prøvesmage. Der er også mulighed for, at man kan fortynde efter behov, for bare fordi jeg godt kan lide min røllikesnaps ufortyndet, er det jo ikke sikkert, at andre kan. Med det vil jeg pointere, at kryddersnaps er et spørgsmål om smag og behag. Og selv om jeg giver anvisninger på, hvordan man laver denne eller hin kryddersnaps, så er det langt hen ad vejen op til den enkelte selv at prøve sig frem.

-

Appelsinsnaps med vanilje og kardemomme

4 økologiske appelsiner

1 vaniljestang

8 kardemommekapsler

1/2 l neutraltsmagende alkohol

Skræl appelsinerne med din gulerodsskræller, undgå at få den hvide del med. Kom skallerne i et glas sammen med en ?ækket vaniljestang og de grønne kardemommekapsler. Hæld spiritussen på,

så det hele er dækket, luk glasset godt til, og lad snapsen trække et mørkt og køligt sted i et par uger. Smag jævnligt på snapsen - hvis appelsinsmagen bliver for bitter, fjerner du skallerne, og hvis

kardemommesmagen bliver for dominerende, fjerner du kapslerne. Vaniljestangen kan du snildt lade blive i. Den giver bare snapsen en fed og aromatisk smag.

Snapsen egner sig også godt til sødning, så du evt. kan tilsætte 1/2-3/4 dl lyst rørsukker fra starten. Vend glasset jævnligt, til sukkeret er helt opløst.

-

Pæresnaps

Et par håndfulde pærer

1 flaske neutraltsmagende alkohol - såsom Brøndums Klar, Aalborg Basis Snaps, vodka eller ?nsprit

Skær et par håndfulde gode, velsmagende danske pærer i skiver med skræl og kernehus, og put det hele i et glas. Hæld alkohol over. Sæt snapsen et mørkt og køligt sted, og lad den trække i 2-3 måneder, før du ?ltrerer den. Pæresnapsen kan derefter sødes med lidt honning eller rørsukker efter smag og behag.

Tip: Vil du have en pæresnaps med en lidt anderledes smag, kan du prøve at tilsætte en kanelstang eller en ?ækket vaniljestang, men også lidt kardemommefrø kan give en anderledes og velsmagende kryddersnaps. Fælles for dem alle er, at de skal fjernes, når snapsen begynder at tage smag.

-

Allehånde- og sort pebersnaps

1-2 spsk hel allehånde

1-2 spsk hele sorte peberkorn

1/2 ?aske Brøndums Snaps

Put allehånde og peberkorn i et glas eller en ?aske, og hæld snapsen på. Stil snapsen mørkt og køligt, og lad den trække i 3-7 døgn, hvorefter den ?ltreres. Smag på den undervejs, så den ikke bliver for markant i smagen.

Lad snapsen lagre i 1 måneds tid, og du får en gylden, let krads snaps med et aromatisk krydret strejf af allehånde. Snapsen kan fortyndes efter smag og er god til krydrede sild.

-

Tekst, opskrifter og fotos er fra »Kryddersnaps« af Anne Hjernøe (Politikens Forlag)

Pæresnaps. Foto: Lykke Rump
Allehånde- og sort pebersnaps. Foto: Lykke Rump
Anne Hjernøe: »Kryddersnaps«. Foto: Politikens Forlag