Snot og hoste: Bliv hjemme for dine kollegers skyld

Det er højsæson for luftvejsinfektioner, og hele tre slags er i omløb denne vinter. Alligevel møder mange op på jobbet, selvom næsen løber, og feberen får kinderne til at blusse. Men man risikerer at smitte kollegerne: Nyt studie viser for eksempel, at forkølelsesvirus bliver hængende i luften og smitter via de små dråber, vi udskiller når vi taler, synger eller blot trækker vejret

Udgivet:24. januar 2023, 08.45

Læsetid:7 minutter

»Bliv hjemme, når du er syg«. Sådan lyder meldingen fra både fagforeninger og arbejdsgiverorganisation. Og sørg så i øvrigt for god udluftning på arbejdspladsen. Foto: Colourbox

Af Kiri Kim Lassen Jensen
redaktion@m-jylland.dk

SYG Det burde vel næsten give sig selv, at det ikke er verdens smarteste idé at møde op på arbejde, hvis man småfryser af feber, næsen er stoppet, og hosten river ondskabsfuldt i lungerne. Ikke kun, fordi det er forstyrrende for ens kolleger, men også fordi man risikerer at smitte dem. Det er ikke kun corona, man kan være så uheldig at få, også RS-virus og influenza spreder sig denne vinter.

Alligevel viste en undersøgelse sidste år, at andelen af danskere, der møder op på job, selvom de ikke føler sig på toppen, da vækkeuret ringede, stort set er den samme som før corona-pandemien.

I 2019 svarede fire ud af seks, at de var gået på arbejde, til trods for at de burde have meldt sig syge, og selvom man umiddelbart skulle tro, at vi på bagkant af restriktioner, nedlukninger og hjemmearbejde havde lært lektien, er det desværre ikke tilfældet. Undersøgelsen, der blev foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige viste et stort set identisk resultat, da folk blev spurgt om det samme i 2022, og hele 51 procent svarede også, at deres syn på at gå syg på arbejde ikke havde ændret sig i løbet af pandemien.

Smitter gennem luften

Et nyt studie fra Roskilde Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø peger også på, at de almindelige forkølelsesvirus, ligesom coronavirus i væsentlig grad smitter via små bitte dråber i luften.

Derfor spiller indeklimaet en central rolle i forhold til smittespredning, og derfor er det heller ikke lige meget, om man møder op på job med sygdomssymptomer. Smitten hænger nemlig i luften, og det kan den gøre i måske timevis, hvilket er problematisk, når mange mennesker arbejder i samme rum, fortæller seniorforsker på NFA Lars Andrup, der er medforfatter på studiet.

- Når vi er syge, hoster og nyser, taler og trækker vejret, udsender vi små bitte mikroskopiske dråber med virus, også kaldet aerosoler, i luften omkring os. Det er disse dråber, som andre indånder og bliver syge af. Det betyder, at smitten transporteres via den luft, vi alle sammen uundgåeligt indånder ved at være i samme rum, siger Lars Andrup.

Sammen med sine kollegaer har han kigget på den videnskabelige litteratur om, hvordan den almindelige forkølelsesvirus smitter, og konklusionen er klar. Når det kommer til forkølelsesvira, er der bedre dokumentation for, at de smitter via luften end via hænder og overflader. Dette passer med den nyeste viden om andre luftvejsvirus som for eksempel corona, influenza og RS-virus. Indeklimaet og luften omkring os spiller en afgørende rolle i forhold til smittespredning.

- I begyndelsen af corona-pandemien så vi flere episoder, hvor enkelte syge personer smittede mange andre de såkaldte superspreder begivenheder. For eksempel et kor i USA, som øvede nogle timer, og 52 ud af 61 blev smittede; at de sang har øget spredningen af virus. Det har vist sig, at ved alle disse begivenheder har det primært været smitte gennem luften, der var afgørende, siger seniorforsker Lars Andrup.

God ventilation

Derfor er regelmæssig udluftning og god ventilation på en arbejdsplads også helt afgørende, hvis man gerne vil forebygge smitte blandt medarbejderne, og det budskab håber Lars Andrup også kommer så bredt ud som muligt. For selvom god hygiejne, regelmæssig håndvask og rengøring af kontaktflader bestemt også er et vigtigt middel til at komme smitten til livs, så er luften, vi indånder, når vi er mange mennesker forsamlet, ofte den største skurk.

- Under min forskning overraskede det mig, hvor dårlig dokumentation der var for, at forkølelsesvirus smitter via overflader. Det gode er, at man formentlig kan mindske smitten ved regelmæssig udluftning og ventilation, netop som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Lars Andrup fra NFA.

Derfor er en af hans anbefalinger også, at der kommer mere fokus på udluftning og ventilation på de danske arbejdspladser, og at man aftaler en fælles politik, så det er klart og tydeligt for alle ansatte, hvad man gør, når nogen har symptomer på forkølelse eller influenza.

Hos SMV Danmark råder de også deres medlemsvirksomheder til klar tale, så der ikke kan være tvivl om, hvad medarbejderne skal gøre, fortæller Jeppe Rosenmejer, som er chefjurist i SMV Danmark:

- Som udgangspunkt bør virksomheden gøre det klart for medarbejderne, at de ikke skal møde syge op på arbejde. Hvis medarbejdere alligevel møder op, sker det formentligt, fordi de gerne vil leve op til deres ansvar, men man risikerer at smitte sine kollegaer. Dét bør som sagt være noget, der klart er meddelt medarbejderne.

Mangel på hænder

Der kan dog være mange grunde til, at man alligevel møder op, selvom det altså kan gå ud over andre. Ens fravær kan f.eks. betyde, at de andre skal løbe stærkere for at nå det hele. Det er en problemstilling, de er meget opmærksomme på hos BUPL, der repræsenterer pædagogerne. Her kan manglen på hænder betyde, at mange går på arbejde, selvom de ikke burde.

- Corona lærte os, at sygdom og daginstitutioner er en rigtig dårlig cocktail. Men hver fjerde pædagog arbejder på en stue, hvor de er den eneste med en pædagoguddannelse, og mange steder er det svært, om ikke umuligt, at finde en vikar. Så selvom det er sund fornuft at blive hjemme, når man er syg, vil der være pædagoger, som bider sygdommen i sig, fordi de ved, at konsekvensen af deres sygemelding er, at deres kollegaer kommer til at løbe ekstra stærkt og børnene til at se længere efter en pædagog«, siger forretningsudvalgsmedlem i BUPL Johnny Gaardsdal i et skriftligt svar.

Men én ting er hensynet til kollegerne, noget andet er, hvis man slet ikke er klar over, man er ved at blive syg og kan udgøre en smittefare for andre. Det kan være tilfældet for mange håndværkere, mener formand Claus Jensen fra Malernes Fagforenings Sjællands-afdeling.

Det bedste redskab

Han opfordrer naturligvis sine medlemmer til at melde sig syge, når de er det, men han er klar over, at det nok langt fra er alle, som gør det.

- Det vil i hvert fald ikke komme bag på mig. Problemet er også, at mange malere og håndværkere generelt, spiser smertestillende til morgenmad for overhovedet at komme igennem arbejdsdagen. Rigtig mange er nedslidte i skuldre, ryg og arme, men det betyder jo også, at hvis de skulle begynde at få symptomer som for eksempel feber, bliver den slået ned, og så går de syge på arbejde uden at vide, at de kan smitte, siger han.

Til gengæld glæder det ham, at det nye studie cementerer, at udluftning og god ventilation er det bedste redskab til at forebygge smitte.

- I kraft af vores fag har malere i forvejen meget fokus på at lufte ud i løbet af dagen. Så den gode vane er allerede i spil. Den næste gode vane ville så være, at man også blev hjemme de dage, man føler sig sløj, siger Claus Jensen.

-

Fakta: 5 gode råd til at forebygge forkølelse:

- Luft godt ud - Er I flere samlet i et rum i længere tid, så skab gennemtræk én gang hver time

- Tjek luftfugtigheden. Luften må helst ikke være for tør og bør ligge mellem 40-60 procent relativ luftfugtighed

- Undgå om muligt at være mange sammen i længere tid i dårligt ventilerede lokaler

- Lav en fælles politik for, hvad man gør, når nogen har symptomer på forkølelse eller influenza

- Vask hænder og sprit af – både på håndtag og overflader.

Kilde: nfa.dk

Indlæser debat