Midtjyske Meninger: Stjernestunder

15. oktober 2020, 13.26

Foto: Martin Ballund

Efterårsferie, og i år blev det også kartoffelferie, idet vi i det fine efterårsvejr let og hurtigt fik samlet kartoflerne i starten af ugen.

Vi har en del oktoberfødselsdage, så familien har mødtes mange gange den senere tid for at fejre de forskellige fødselsdagsbørn. Børnebørnene er dumpet forbi, nu da de har ferie, og det er altid skønt. Den yngste på knap fire år har mange projekter, som hun gerne vil lave sammen med os gamle.

Men ligegyldigt hvad, så vil det være godt at øve sig i at samle på glæder og gode øjeblikke. Den tid, der går godt, kommer ikke skidt tilbage, siger et ordsprog. Stjernestunder

Anne-Marie Rytter Pedersen

Vi er som familie rykket tættere sammen i det her efterår, da min mor mestendels er her hos os, fordi hun er blevet syg og svagelig. Hun er dog ikke et selvynkende pylrehoved, selvom hun er ked af at være blevet så træt og skrøbelig. Nej, hun har valgt at leve så meget fuldt ud, som hun kan, så hun deltager i alle arrangementer og bidrager, som hun altid har gjort.

Så bliver hun somme tider så træt, at hun bliver sløj. Eksempelvis kan hun få en grim kvalme, når hun har været på for længe, men hun har valgt, at de stjernestunder, hun kan få med, dem vil hun altså ikke snydes for. Og der er mange af disse stunder, når man bliver opmærksom på dem.

Jeg er selv blevet bedre til at komme ned i gear og sætte mig og snakke. Jeg har fået massevis af værdifulde familiehistorier, fordi jeg har givet mig tid til at høre dem. Min mors naboer og venner kigger ind til en kop kaffe og forærer både min mor og sig selv en god stund, som giver øget livskvalitet i dagene fremover. Børnebørn og oldebørn er altid klar til at snakke og hjælpe, og det giver glæde hos alle parter.

Der er mange forskellige måder at forvalte sit liv på. Man kan blive så bange for at dø, at man ikke tør leve. Så kan man sidde dag efter dag og vente på, at det skal slutte, og det er der ikke meget stjernestund ved. Min mor har sagt for nylig, at når manden med leen kommer, så vil hun kæmpe og slå fra sig.

Jeg tror måske, at man ikke helt selv bestemmer, hvordan man vil forvalte sit liv og sin tid, når man kan se til ende på tilværelsen. Pårørende kan også være med til at gøre det hele mere trist, end det er, ved næsten kun at spørge til sygdommen. Hele vores kropssprog røber vores bekymring og kedafdethed, så som ven eller familie, kan man være med til at fastholde den syge i, hvor slemt det hele er, og det kan næsten blive forkert at glæde sig, når nu det ser sort ud på nogle områder.

Men ligegyldigt hvad, så vil det være godt at øve sig i at samle på glæder og gode øjeblikke. Den tid, der går godt, kommer ikke skidt tilbage, siger et ordsprog. Stjernestunder.