Et massivt sats på kunsten

14. december 2019, 08.00

Foto: Jakob Stigsen Andersen

KUNSTKOMMUNE Silkeborg er en kunstby. Se bare på Silkeborg Bad og Museum Jorn. Se også på de mange kunstnersammenslutninger, eller se på al den kunst, du kan opleve i byrummet.

Lokale kunstnere, udenbys kunstnere og udenlandske kunstnere har gjort Silkeborg til en by med kunsten i centrum, men det stopper heldigvis ikke ved Silkeborg. For i mange af kommunens byer har man gennem tiden satset på kunsten - som ex. i Kjellerup, hvor man har en unik samling af skulpturer rundt om i byen, der er med til at gøre Kjellerup til noget særligt.

Så vi bør nok hellere kalde os for en kunstkommune.

Vi har således et godt fundament at bygge på, hvis vi skal satse endnu mere på at skabe kunst i vores kommune - og det ønsker vi.

Her følger et par eksempler:

- Der etableres langt om længe et udstillingssted for vores lokale kunstnere. Det bliver i første omgang ikke en permanent løsning, som vi havde håbet på, men en spændende løsning med lokaler mellem Nygade og Bios Gård i Silkeborg. Vi har politisk afsat 300.000 til denne satsning, der kommer til at køre minimum to år.

- Derudover har vi igen afsat 300.000 til at afvikle en Gadekunstfestival. Den festival, som blev afholdt tidligere på året, har efterladt mange fantastiske spor rundt i vores kommune, som man dagligt kan glæde sig over. Det skylder vi en gentagelse i 2020.

- Og så den store satsning: vi har politisk afsat 12 mio. til at skabe kunst i vores byrum frem mod 2028. Det arbejde bliver enormt interessant, og er et markant politisk sats, som kommer til at bringe kunsten endnu tættere på os alle. Vi politikere, har haft det første møde med Statens Kunstfond om en decideret kunststrategi. Jeg ser frem til at arbejde sammen med mine kollegaer - såvel som lokale kunstnere, kulturinstitutioner, kulturforvaltning m.fl. - om at skabe en strategi, der sætter en seriøs og markant retning for, hvordan vi skaber kunst i vores byrum.

Disse initiativer arbejdes der på nu - og mit håb er, at de kommer til at sætte smukke, markante (og ja, provokerende) aftryk i alle afkroge af vores kunst-kommune.