Vinterbadere skal forbrænde overvægt

Vinterbadning giver velvære, og måske slanker det også. Overvægtige skal i det kolde vand. Forskere følger, om gyset tænder for det sunde brune fedt

28. oktober 2018, 09.00

Vinterbadning er blevet populært. Etablerede klubber har ventelister, og flere steder i landet skyder nye klubber op. Her en vinterbader i Holbæk Fjord. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Vinterbadere fortæller henført om det sus, de oplever, når det kolde vand omslutter kroppen.

Om blodet, der forlader tæer og fingre, og den prikkende fornemmelse, når det vender tilbage. Om glædesrusen, der kan vare i timer. Vinterbadning er populært, og måske kan det kolde gys tilmed være en effektiv slankekur.

Som de første i verden skal en gruppe overvægtige danske mænd og kvinder medvirke i et forsøg, der skal vise, om kuldechokket kan øge kroppens energiforbrug.

Bag projektet står Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet i København.

Her forklarer ph.d.-studerende Susanna Søberg, at deltagerne skal gøre hende og det øvrige forskerteam klogere på, om vinterbadning kan aktivere kroppens sunde brune fedt.

Det sidder under kravebenet og langs rygraden, og modsat det hvide, som lagrer energi, så forbrænder det brune energi.

- Det brune fedt kan betragtes som en lille fabrik inde i kroppen. Hvis man kan tænde for det, så vil det bruge sukker og fedt fra blodbanen. Dermed vil man begynde at tære på det hvide fedt, siger Susanna Søberg. Fra slutningen af oktober og de næste fire måneder skal 15 af deltagerne i projektet vinterbade, mens de øvrige 15 udgør kontrolgruppen.

Alle skal de bære et pulsur og føre logbog over deres hverdag, så resultaterne kan sammenlignes.

For deltagerne i badegruppen gælder, at de tre gange om ugen skal lukke sig ind på badeanstalten Helgoland på Amager. Hver gang skal de hoppe i vandet tre gange, gerne suppleret med ture i saunaen.

For at øge effekten af det kolde vand skal de udfordre sig selv ved at blive længere i gang for gang. Det skal sætte ekstra gang i det brune fedt, og i bedste fald kan det betyde en øget forbrænding.

- Måske deltagerne kan blive i vandet et sekund længere, så ti sekunder - nogle vil måske ende med at kunne svømme fra kant til kant, siger Susanna Søberg.

Mikael Schilling er en af deltagerne. Han kender flere vinterbadere, og i lang tid har han gerne villet prøve selv. Taber han sig, er det positivt, men det vigtigste er at få et generelt bedre helbred.

- Jeg tror, at naturen kan gøre meget godt for vores krop, og nu får jeg chancen for at prøve det af. Det er fascinerede, hvis man med kolde bade kan sætte sin forbrænding op, siger Mikael Schilling.

Skanninger og tjek...