Ny blindtest kan afgøre linjeføring på rute 26

10. maj 2021, 12.31

Rute 26 Forestil dig, at der bliver indført et helt nyt princip, når politikerne på Christiansborg skal vælge linjeføring ved større vejprojekter.

En simpel metode, hvor linjeføringen alene bliver valgt ud fra objektive kriterier som økonomi, miljø, natur, støj, kultur osv.

Politikerne har ikke mulighed for forinden at snakke med lobbyister eller holde hemmelige kaffemøder, før de skal vælge og beslutte sig.

En slags blindtest, hvor de kun har mulighed for at lytte til og få indblik i objektive beregninger og vurderinger.

Nu er den nye metode til valg af linjeføring ikke indført endnu, og derfor gælder de gamle spilleregler stadig: Folketinget behøver ikke lægge vægt på hverken økonomi, miljø, natur, støj, kultur osv., når de skal tegne stregerne for store vejprojekter

Kirsten Normann Andersen og Claus Leick

Hvis vi som et tænkt eksempel »leger«, at en kommende linjeføring for rute 26 skal være prøveklud for den nye metode, vil Christiansborg-politikerne blive sat på en let opgave. Også selvom en blindtest ikke altid er nem.

Én for én vil politikerne komme frem til samme resultat. Den nordlige linjeføring ved Lading vil være en klar vinder ved en blindtest:

• Der er mindst 100 millioner kroner sparet ved den nordlige linjeføring, fordi en ny bro ved Borum Møllebæk bliver overflødig

• Naturen bliver belastet ved alle vejprojekter, men naturen lider markant mindre med den nordlige linjeføring

• Vores kulturarv bliver berørt langt mere ved den sydlige linjeføring, hvor Borum Eshøj må holde for

• Støjbelastningen ved en nordlig linjeføring vil samlet set være den mindste

Nu er den nye metode til valg af linjeføring ikke indført endnu, og derfor gælder de gamle spilleregler stadig:

Folketinget behøver ikke lægge vægt på hverken økonomi, miljø, natur, støj, kultur osv., når de skal tegne stregerne for store vejprojekter.

Herfra skal dog lyde en klar opfordring til at afprøve den nye metode. Den er hurtig og nem at bruge, og spillereglerne er enkle og gennemskuelige.

Indlæser debat...