Leder: Slip livet på Torvet løs

26. september 2020, 08.00

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Silkeborg var længe kendt viden om for sin pulserende torvehandel, som folk kom langvejs fra for at være en del af.

Sådan er det ikke længere. Torvehandelen er reduceret til enkelte, standhaftige handlende, som troligt tilbyder ost, fisk, frugt og måske et læderbælte eller et armbånd?

Men nu synes Vibeke Johansen, indehaver af Kaffekanden på Nygade, at livet på Torvet trænger til en saltvands ... nåh nej, en koffein-indsprøjtning. Derfor vil hun supplere aktiviteterne på Torvet med friskbrygget kaffe fra sin nyindkøbte, rullende kaffebar.

Læs også
Kaffekanden bliver mobil
+Abonnement

Men det må hun ikke. For så bliver hun konkurrent til de erhvervsdrivende, som i forvejen sælger kaffe på og ved Torvet.

Det forstår Vibeke Johansen ikke. Når man sælger kød, fisk og æg på Torvet, er man jo også en konkurrent til dem, der faldbyder de fødevarer nogle få meter væk.

Så hvor er logikken?

Den er svær at få øje på, erkender Hans Okholm (SF), formand for torverådet, som lægger linjerne for aktiviteterne på Torvet. Derfor tager han Vibeke Johansens ansøgning med på det næste møde i rådet.

Okholm erkender, at livet på Torvet trænger til kunstigt åndedræt og fornyelse.

Der er ingen tvivl om, at et levende, dynamisk og spændende torv ville være et væsentligt trækplaster og supplement til al den anden aktivitet, der er i det opgraderede gågadesystem.

Hans Krabbe

Et synspunkt, city manager Pernille Perigaard - og også medlem af torverådet - deler.

- Den traditionelle torvehandel, som vi kender den, er uddøende, konstaterer hun i dagens avis.

Læs også
City manager: Den traditionelle torvehandel er uddøende
+Abonnement

Derfor er det godt, at Vibeke Johansen ikke bare tog et nej for et nej, men udfordrede systemet. Ligesom det er klogt af torverådet at tage sagen op. Og med positive tilkendegivelser fra et par af medlemmerne er der basis for, at mulighederne for ny aktivitet på Torvet styrkes.

Der er ingen tvivl om, at et levende, dynamisk og spændende torv ville være et væsentligt trækplaster og supplement til al den anden aktivitet, der er i det opgraderede gågadesystem. Som Torvet var engang. Og som det er oplagt at gøre det til igen.

Friere retningslinjer og nye konkurrenter vil udfordre dem, der har været vant til at have kunderne for sig selv. Det gælder eksempelvis cafeerne i området. Men spørgsmålet er, om ikke et centralt samlingspunkt i byen, fyldt med glade, købelystne og lørdags-frie mennesker kun vil betyde endnu mere trængsel i de cafeer, der kunne føle sig truet?

Det er interessant, at to konkurrerende supermarkedskæder går sammen om at lave butikker lige ved siden af hinanden i Virklund i erkendelse af, at de vil trække kunder til hinanden.

Lad os overføre den tænkning til Torvet i Silkeborg.

Men det fordrer, at nogen tænker mere på, hvad der er gavnlig for »vi« og »os«, end hvad der her og nu er godt for »mig«.