Rygning er snart fortid i Favrskov

I aftes stemte 23 ud af 24 fremmødte byrådspolitikere for et totalt rygestop for kommunens ansatte. Men inden da var debatten lang

27. august 2014, 13.27

Arkivfoto: Colourbox

favrskov Om kommunens ansatte må ryge eller ej. Det var det forslag fra Økonomiudvalget, som byrådet skulle drøfte og tage endeligt stilling til på byrådsmødet i aftes.

Og med stemmerne 23 for og kun én imod blev forslaget om et totalt rygestop i arbejdstiden for de ansatte i Favrskov Kommune vedtaget.

Det var kun Lars Storgaard (K), der stemte imod forslaget.

-Rygemodstanden er blevet så fanatisk, at det begynder at virke religiøst, sagde Lars Storgaard og fortsatte:

- Forbud virker ikke. Man kan heller ikke bare forbyde budding, alkohol eller farven rød. Jeg er ikke selv ryger og anerkender, at rygning ikke er sundt, men det her er at gå for vidt, sagde han blandt andet.

Forbuddet træder dog først i kraft fra den 1. januar 2016.

Pas på BMI-politik

Udover Lars Storgaard (K) udtrykte flere andre af byrådspolitikerne også bekymring over, hvilken vej det kan gå med forbud i stedet for folks egen frihed til at bestemme over deres liv og helbred.

- Først kom alkoholpolitikken og nu rygepolitiken. Jeg må sige, at jeg er bekymret over den glidebane, man er på vej ud på og kommer der en bmi-politik også, så kan jeg altså ikke være med længere, sagde løsgænger Dan Jensen.

For Favrskov Kommunes lærere og pædagoger får forbudet ikke de store konsekvenser. Allerede i dag må de nemlig ikke ryge på deres arbejdsplads. Og de øvrige personalegrupper må kun ryge udendørs.

Men som noget helt nyt bliver det helt forbudt for dagplejemødre at ryge i deres hjem - også uden for deres arbejdstid.

- Den del af forslaget er jeg meget begejstret for, selvom vi tager friheden fra folk, der bor i deres eget hus. Alligevel kommer sundheden for vores børn højest, sagde Joachim Laursen (S).

Kvit smøgerne inden

Favrskov Kommune tilbyder som et led i rygeforbudet alle ansatte et rygestopkursus i arbejdstiden. Og netop det er en af årsagerne til, at rygeforbudet først skal træde i kraft om halvandet år, da folk på den måde har en reel chance for at kvitte smøgerne inden.

Årsagen til, at der kun blev afgivet 24 stemmer ved afstemningen om det totale rygeforbud var, at Anders G. Christensen (V) var fraværende ved aftenens møde.