Kæmpe genbrugsopgave: Kingo Karlsen har en vindmøllepark på lager

Hvad skal der ske med Danmarks udtjente vindmølleparker? Kingo Karlsen er på opgaven i tæt samarbejde med andre virksomheder

Udgivet:06. juni 2023, 14.00

Læsetid:4 minutter

Michael Kamstrup Søndergaard slår fast, at målet hos Kingo Karsen er at medvirke til at finde løsninger i forhold til, hvad der skal ske med udtjente vindmøller.

4 måneder siden

Pladsen hos Kingo Karlsen er enorm. Her i den nordlige del af Silkeborg ved Nørreskov Bakke og Gødvad er den kendte Silkeborg-virksomhed modtager af store mængder sand, jord, byggeaffald og lignende. Det sker med henblik på sortering, oprensning og genanvendelse af materialerne.

Den slags er og vil fortsat være et vigtigt forretningsområde i koncernen, der historisk er endnu mere kendt som nedbryder. Og de to områder - nedbrydning og genbrug - ja de hænger jo i virkeligheden rigtig godt sammen.

Der er i dén grad tale om en pladskrævende virksomhed på F.L. Smidths Vej, og sammen med Kingo-direktør Michael Kamstrup Søndergaard og direktør Anders Killmann Petersen fra Silkeborg Business har vi begivet os ud på en gåtur til den fjerneste ende af Kingo-arealerne.

Michael Kamstrup Søndergaard har noget nyt at vise frem.

Noget nyt inden for genbrug, og i den forbindelse er det naturligt, at dagens gæst er chefen fra erhvervsforeningen.

Anders Killmann Petersen er nemlig i spidsen for Silkeborg Green Business, et netværk bestående af lokale firmaer, som arbejder for at styrke den enkelte virksomheds udvikling i en mere bæredygtig retning.

19 nedlagte møller

Kingo Karlsen er en del af dette netværk, og seneste nye genbrugsprojekt omhandler udtjente vindmøller.

For nogle uger siden modtog firmaet 19 møller, som i årevis producerede grøn strøm et sted i Nordjylland.

Nu er møllerne gået på pension, og i stedet for at stå lodret med snurrende vinger ligger de store tårne og vinger nu adskilt på jorden i Silkeborg.

Og Kingo har en plan. En genbrugsplan.

- Vi fik muligheden for at hjælpe med at nedtage en vindmøllepark. Nu skal den genbruges andetsteds. Rigtig mange steder bliver brugte vindmøller, som det er i dag, lagt ned og i bedste fald brændt, fortæller Michael Kamstrup Søndergaard.

Kan gøres bedre

- Nytteeffekten ved den metode er den varme, man får ud af det. Men idet glasfiberen ikke er genanvendelig, er det heller ikke bæredygtigt. Vi synes, at det er vanvittigt ikke at bruge glasfiberen til noget igen, og det forsøger vi at gå ind i, forklarer Kingo-direktøren.

- Vi vil finde ud af, hvor meget af en vindmølle, som reelt kan genbruges. Lidt på samme måde, som vi gør det med byggematerialer. Udgangspunktet har været vores DNA, hvor vi siger, at man må kunne gøre tingene bedre end i dag ved at genbruge endnu mere.

Her og nu har Michael Kamstrup Søndergaard ikke mulighed for at komme ind på de nærmere detaljer omkring, i hvilken form vindmøllerne skal genanvendes.

Så meget kan han sige, at de 19 møller ikke vil blive genanvendt på et felt, der har med vindenergi at gøre.

- Men vindmøllerne er udtjente, og det interessante i den forbindelse er, at vi står i en situation i Danmark og Tyskland, hvor hele første generation af vindmølleparkerne er udtjente. Vind og vejr tærer blandt andet på vingerne over tid. Selv om man reparerer på møllerne, bliver de slidte og mindre effektive, som tiden går. Her er en del af problemstillingen så, hvad man gør af de gamle vindmøller, og her har vi valgt at sige, at vi gerne vil være en del af det, siger Michael Kamstrup Søndergaard.

Mindst mulig transport

Ifølge direktøren besidder Kingo Karlsen relevante kompetencer i forhold til nedtagningen.

- Her er sikkerhed og arbejdsmiljø blandt de vigtige parametre. Sikkerhed er afgørende i vindmøllebranchen, og det er også noget, som vi altid har haft rigtig meget fokus på i Kingo, siger Michael Kamstrup Søndergaard.

Af hensyn til CO2-regnskabet er et af målene at lade møllerne transportere mindst muligt rundt.

- Men i første omgang ønsker vi at finde ud af, hvordan vi skal behandle dem på den mest optimale måde, og derfor har vi i første omgang taget vindmøllerne ind på vores egen plads i Silkeborg. Vores opgave på længere sigt er at optimere genbrugsarbejdet, og vi tror på, at der er rigtig gode muligheder. Over de næste få år vil flere tusinde vindmøller sandsynligvis skulle nedtages i Danmark og Tyskland.

- En enkelt vinge af den type, der nu ligger på pladsen hos os, vejer tre ton. Det er en udfordring, som skal løses, og indtil nu er der ikke så mange andre, der har haft den store interesse i at håndtere udfordringen. Tidligere væltede man vindmøller. Nu piller vi dem ned, og det betyder, at delene forbliver intakte i stedet for at blive ødelagt. Delene har en langt mindre værdi, hvis man splitter dem ad, så det vil vi undgå, siger Michael Kamstrup Søndergaard.

Foruden at bidrage til øget genanvendelse handler det naturligvis også om forretning for den lokale virksomhed.

- Vi håber, at det bliver en aktivitet de kommende mange år. Møllerne skal under alle omstændigheder pilles ned også i fremtiden, og det håber vi selvfølgelig også at udvikle nogle kompetencer inden for. I første omgang øver vi os, og det er noget, der kommer fra hjertet. Men selvfølgelig går det hele ikke op i filantropi, for så får man ikke nogen forretning ud af det, lyder det fra Kingo-direktøren.

Direktør Anders Killmann Petersen, til højre, fra Silkeborg Business er initiativtager til netværket Silkeborg Green Business, hvor Michael Kamstrup Søndergaard og Kingo Karlsen A/S er blandt medlemsvirksomhederne.