50 år med arbejderuniversitet i Silkeborg

Daværende SiD-formand i Danmark og senere statsminister Anker Jørgensen var ophavsmand til Langsøhus

Udgivet:23. maj 2019, 17.58

Læsetid:4 minutter

SILKEBORG Lagerarbejder, fagforbundsformand, statsminister i Danmark.

Tirsdag fejrer Langsøhus i Silkeborg 50 års fødseldag, men i modsætning til 40 års jubilæet i 2009 må festdeltagerne denne gang undvære hovedophavsmanden til det lokale kursuscenter.

For 10 år siden deltog tidligere statsminister Anker Jørgensen i fejringen på Vestre Ringvej.

Stedet, som han i 1969 var med til at beslutte skulle være fagforbundet SiDs (i dag 3F's) uddannelsesejendom for medlemmerne.

Anker Jørgensen døde 20. marts 2016.

Han blev 93 år. På Langsøhus lever Anker Jørgensen stadig.

Efter hans død blev på en af gangene hængt en række fotografier op - blandt andet fra Anker Jørgensens hjem i København. Genstandene var skænket til stedet af den tidligere statsministers efterladte. Ud over fotos hænger også historiske plancer.

På en af plancerne kan besøgende læse om Langsøhus' oprindelse:

»I efteråret 1968 blev Anker Jørgensen ringet op af en kammerat fra Silkeborg. Det var afdelingsformand Aage Thomsen, der erindrede ham om den 10-øre, Anker som formand for Lager og Handel havde fået lagt til side fra hvert medlem for at spare op til forbundets egen kursusejendom. Anker havde været i mindretal i forbundsledelsen, men vandt afstemningen hos de delegerede. Nu var chancen der, annoncerede Aage Thomsen. Et lokalt hotelbyggeri var krakket, og ejendommen kunne købes for 12 millioner kroner.«

»Anker sprang på toget til Silkeborg, lagde otte millioner forbundskroner for ejendommen på bordet og kunne den 24. februar 1969 indvi det færdige Langsøhus som forbundets første skole, der blev forbillede for lønmodtagere i Danmark og udlandet.«

»Anker havde realiseret drømmen om et kursussted, et arbejderuniversitet, der kunne kickstarte unge tillidsfolk med nyttig viden, kunst og kultur. Som han sagde: Det er sundt med nogle krusninger oppe i hovedet, hvis der skal ske forandringer«.

28 ansatte...

Få fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk

Første måned 1 kr.

Herefter 89 kr./md.

FÅ ADGANG NU
MobilePay
Betalingskort

Allerede abonnent? Log ind

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter efter introduktionsperioden til normalpris på 89 kr. pr. måned. Opsig når du vil til udgangen af en betalingsperiode. Mindsteprisen er 1 kr.
Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Du kan også købe adgang i 24 TIMER

Interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Så kan du se priser her

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Af samme forfatter

Se flere