Midtjyske Meninger: Tør du hvile i dig selv?

7. april 2021, 12.58

Foto: Jakob Stigsen Andersen.

Hvis man ser på en gruppe af individer, som sidder i en samlet kreds, rejser de andre sig, når en anden gør. Men nogen skal jo være den første? Den, der bryder mønsteret blandt mængden af mennesker, som efterligner hinanden. Hvad ville der ske, hvis de andre rejste sig, men en af dem blev siddende?

Jeg har ikke altid rejst mig. Jeg er heller ikke altid blevet siddende. Men jeg har aldrig været den som rejste sig med de andre, eller blev siddende med de andre, just med det formål at gøre det samme som dem. Jeg synes, tanken om at kopiere hinanden og blot træde i andres fodspor er mærkværdig. Er det fordi vi tror, at andre altid er mere intelligente end os selv? Eller er det et ønske om at passe ind i mængden? At være en del af dem. »Dem«. Betegnelsen for fællesskabet vi ønsker at være en del af.

For nu kan jeg se, at det i virkeligheden er dem, som hviler i sig selv, som er de stærke. Derfor siger jeg det klart til andre; hav tiltro til dig selv. Du er skabt som du er, og det er der en grund til

Ida Ventana

Vi er bange for at stå alene. Men skal vi være ens og gøre præcis det samme for at skabe venskaber? Ikke altid. Hvis bare vi var os selv hele tiden, ville vi også helt automatisk »falde i skak« med dem, som er ligesom os selv, og finde det sted, hvor vi hviler i os selv og stadig høre til i et fællesskab. På denne måde opnår vi respekt og selvtillid på den lange bane.

I stedet for blot at følge med blindt og gøre det, som er normalt, burde vi vende den om. For er det normale nødvendigvis etisk korrekt? Nej, ikke hvis vi selv føler, at det er moralsk forkert. Tit overskrider individer hinandens grænser i naive forsøg på at imponere hinanden med formål at passe ind. For at vise, at vi er ligeså modige, som dem. Men er det i virkeligheden ikke netop mere modigt, at være helt sig selv og turde sige fra og være selvtænkende? Hvis noget føles forkert eller strider imod dine værdier, grænser og etik, så følg det. Der er jo en grund til, at vi føler og tænker, som vi gør. Og hvis alle gjorde det eller undgik at gøre det, der ikke føltes rigtigt, så overvej da, hvor mange ting vi kunne have undgået i verdenshistorien; 2. verdenskrig, eksempelvis. Således også mobning.

Nogle af de største opfindelser, vi har i dag, er jo sket netop pga. mennesker som har gået sine egne vegne. Tænk bare på Leonardo Da Vinci, samt på de første mennesker, som mente, at jorden var rund.

Man skal tænke på andre mennesker. Men man skal ikke lave om på sig selv negativt for andre. Der er stor forskel på at tænke på andre, og på at være dig selv. Når du tænker på andre, gør du også ting for andre - men du gør det på din egen måde.

Læs også
Ny skribent i avisen: Sabbatår med klummer
+Abonnement

Men vi skal ikke være bange for at stå alene. Jeg har næsten hele min skoletid gået i klasser, hvor jeg godt var klar over, jeg ikke passede ind. Men jeg efterlignede dem ikke. Jeg stod ved mig selv. Og jeg er så stolt over det i dag. For nu kan jeg se, at det i virkeligheden er dem, som hviler i sig selv, som er de stærke. Derfor siger jeg det klart til andre; hav tiltro til dig selv. Du er skabt som du er, og det er der en grund til. Jeg tør at skrive dette et sted hvor alle kan se det; Jeg er stolt af mig selv. Det bør du også være.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...