Iben Holk fra Silkeborg er forfatter af 18 bøger

Forfatteren Iben Holk voksede op i Lemming og Silkeborg som søn af Betty og Wigmar Edwart

26. november 2021, 11.00

Litteraten og forfatteren Iben Holk har som tidligere maratonløber endnu ikke mistet pusten og i år foreligger i bogform en upubliceret portrætsamtale med teatermanden Christian Ludvigsen, Afterswim.

FØDSELSDAG: Lektor, redaktør og forfatter, Iben Holk, fylder 75 år søndag den 28. november.

Iben Holk har 18 bogtitler i bagagen, heriblandt portrætserien om nyere danske forfattere i ni bind inklusive de dybe og kritikerroste interviewsamtaler, der afslutter bøgerne.

Efter kandidateksamen fra Københavns Universitet i nordisk sprog og litteratur i 1977 med specialet om Inger Christensens digtning og filosofi blev han indbudt til at medvirke i et radioprogram om denne forfatter, og han blev herefter programmedarbejder ved DR’s Teater- og Litteraturafdeling for en femårs periode med en lang række udsendelser bag sig.

Herefter blev han hentet til Jyllands Postens nyetablerede forlag Centrum som konsulent og redaktør, hvor han udviklede en forfatterskabsserie og blandt andet udgav værker af Salman Rushdie og André Glucksman før deres internationale gennembrud.

Tilbage til Silkeborg

Han har gennem årene været lektor ved flere skoler og gymnasier, og i årene 1998-2008 var han engageret som forfatter af Danmarks største og yderst benyttede digitale litteraturhistorie, Epoke, (1500 i sidetal), om den danske roman i det 19. århundrede: analyse, periode, portræt.

Værket havde Per Hofman Hansen fra Silkeborg Bibliotek som webmaster og partner, og for Iben Holk betød arbejdet med bogen en hjemvenden til barndomsbyen, Silkeborg.

- Det var et stort spring at vende tilbage til Silkeborg i 1998, og havde det ikke været netop denne by og mit ungdomsbibliotek som arbejdsmark, havde jeg ikke gjort det. Desuden skal man ikke være bange for at springe, når man har begge ben på jorden. Projektet skulle lykkes, og uden Per var det nok aldrig gået, hans professionalisme og entusiasme var inspirerende, siger Iben Holk.

Født i Lemming

Han blev født i Lemming, der i hans barndom var et eventyrligt og farverigt sted, og senere flyttede familien til Silkeborg, hvor faderen Wigmar Edwart igennem 28 år var leder af Silkeborg Ungdomsskole, og hvor moderen Betty Wigmar også underviste som faglærer i en årrække.

Under arbejdet med værket om den danske litteaturhistorie blev Iben Holk optaget af Johannes V. Jensen, hvis lyrik han i forvejen var bidt af, og i 2000 udsendte han Jærtegn. Et essay om Johannes V. Jensens myter. Herefter rejste han landet rundt med et foredrag med titlen Livet selv. Digterfilosoffen Johannes V. Jensen. Emnet blev tillige en forelæsningsrække på Folkeuniversitetet i København, hvor Iben Holk tidligere har forelæst.

Privat har forfatteren levet et kærligt og rigt familieliv med hustru og søn i en funkisvilla i Kongens Lyngby, Villa Container, med en hvid 2CV6 udenfor døren. Fruen arbejdede som terapeut på Rigs- hospitalet på afdelingen for kræftsyge børn.

I dag kan forældrene glæde sig over at deres søn efter studentereksamen var delvis bartender, kok og dj i fem år for herefter at uddanne sig på Statens Teaterskole som scenograf. MTL

Indlæser debat