Midtjyske Meninger: Udvid naturstien mod Bryrup og sæt den i stand

26. juni 2020, 12.28

Foto: Martin Ballund

I sommerhalvåret nyder jeg den daglig cykeltur til og fra arbejde mellem Them og Silkeborg ned ad naturstien. De dage, hvor jeg ikke har behov for at skulle ud og køre i bil i hvert fald. Bor på »Flintbjerg« på Smedebakken og har mit kontor på Vejlsøvej på Ferskvandscentret. Så fin mulighed at kunne tage cyklen til og fra arbejde.

Første etape går fra Smedebakken ned igennem skoven indtil jeg kommer ud til Horsensvej, hvor der langs Horsensvejen forbi Virklund er en fin, dobbeltrettet cykelsti. Efter at have passeret Østre ved Almindsø drejer jeg ind på grusvejen mod Ferskvandscentret og passerer imellem Vejlsø og Vejlbo Mose. Strækningen på 7,5 kilometer blev i morges tilbagelagt på 19 minutter og 48 sekunder. Uden sved på panden. Med cykelsolbriller, tilbagestrøget hår og cykelhjem naturligvis.

Naturstien fra Virklund og sydpå mod Them og Vrads Station fremstår desværre i stadig dårligere stand. Udformningen er ej heller fulgt med tiden, og den fremstår som smal og svær at passere for to modkørende cykler. Og som den fremtræder med stigende forfald motiverer den ikke just til at vælge den folkesundheds- og miljømæssigsmæssigt gode løsning det er at cykle på arbejde.

Der er flere strækninger hvor cyklen hopper og danser især på grund af trærødder, der efterlader stien med hump, hop og ujævnheder, der skiftevis banker dækket mod fælgen og efterlader én med en springende cykel i hænderne uden kontakt med jorden. Jernhesten slår sig i tøjret over rødderne, der gennemskærer stien flere steder.

Mellem Them og Vrads station er trærødder suppleret af dårligt tilpassede kloakdæksler. Stien er utidssvarende smal. Langs kanterne er der græs og brændenælder, der går ind over den kun ca. 1 meter brede sti. Der er mange hurtigtkørende racer- og elcykler, og når man skal passere en modkørende, er det med få centimeters afstand mellem styrene. En udvidelse med en halv meter i bredden ville være godt.

Naturstien giver unikke muligheder for at dyrke forskellige former for motion og idræt udover, at den er en yndet mål for gåture og turister. For rulleskiløbere, der træner til langrend (som er en stadig mere populær fritidsinteresse og motionsform) er naturstien oplagt at løbe en tur på. På grund af rødder og skæve kloakdæksler er det imidlertid udfordrende at løbe på stien.

Håber man på et tidspunkt vil prioritere naturstien, når de knappe resurser skal fordeles.