Når galskaben overtager al sund fornuft

30. oktober 2020, 11.33

KØDFRI

Sådan en ganske almindelig fredelig torsdag kan man godt få grovkernerugbrødet ganske galt i halsen, når Nicolai Wammen toner frem i middagsnyhederne og meddeler, at regeringen ønsker at indføre to kødfrie dage i alle statslige kantiner af hensyn til miljøet. For at gøre statens indkøb grønnere, som han siger.

Hvad skulle det hjælpe på den globale opvarmning, den kraftige nedbør, de tiltagende storme og andre klimaforandringer, at vi i Danmark indfører to kødfrie dage i statslige kantiner?

Det kan vist kun være et ualmindeligt tåbeligt udslag af politisk populisme, der ligger bag et sådant forslag.

Men at sige til danskerne, at »nu kan I ikke selv finde ud af at leve fornuftigt, så nu vælger vi for jer«, der er det rene vanvid og endnu et udslag af magtsyge og bedreviden

Helga Sandorf Jacobsen og Susanne Jacobsen

»De små tiltag«, siger Nicolai Wammen. Kan den slags ikke blive for små og symbolske?

Hvor i alverden er den sunde fornuft blevet af? Hvor er den frie ret til selv at vælge? Skal det nu være regeringen, som vælger vores udbud i kantinerne ?

Har regeringen da fuldstændig mistet tilliden til den enkelte danskers egen dømmekraft?

Vi er sikre på, at den enkelte dansker godt selv kan finde ud af at tage de nødvendige valg, og at vi alle er helt med på, at vi skal leve klimavenligt og tænke os godt om i vores valg.

Men at sige til danskerne, at »nu kan I ikke selv finde ud af at leve fornuftigt, så nu vælger vi for jer«, der er det rene vanvid og endnu et udslag af magtsyge og bedreviden.

Vi kan lige så godt sige, vi kommer ALDRIG til at støtte sådan et forslag, hvis det fremsættes kommunalt, hvor vi kan være med til at sætte kursen.

Nicolaj Wammen var også inde på mere økologi som klimavenligt. Her har vi allerede sidste år sagt, hvad vi mener i forbindelse med vores kommunes indkøbspolitik.

Nej tak - til økologi som et ultimativt krav.

Ja tak - til flest muligt lokale, danske varer. Varer, som vi ved er sunde og kontrollerede, og hvor transporten og importen ikke belaster miljøet unødigt.

Vi har hørt eksempler på, at institutioner køber økologiske løg fra Egypten, purløg fra Kenya, kartofler fra England m.v., fordi der er et krav til en vis procentdel af økologiske varer.

Det er jo det rene vanvid, når vi selv kan producere disse varer under gode og fornuftige forhold, der ikke belaster miljøet i samme grad som import over lange afstande.

Vi siger det bare. Det kommer aldrig til at ske, at vi stemmer for sådanne tåbeligheder og fratagelse af danskerens fri valg på bekostning af miljøet.