Kulturminister afviser svar om VM-boykot trods nøl

Det er ikke utænkeligt, at kulturministeren først få dage før VM beslutter, om hun skal til VM.

Udgivet:29. september 2022, 13.52

Læsetid:3 minutter

Uffe Elbæk (Alternativet) og Karsten Hønge (SF) til venstre i billedet var foruden Ane Halsboe-Jørgensen (S) blandt de hyppigste talere ved onsdagens samråd.

/ Ritzau /

KØBENHAVN - Havde det været en anden sportsgren med en mindre bold, så var regeringen blevet dømt for nøl.

Med et halstørklæde fra Amnesty International om halsen og kække associationer til håndboldsporten var folketingspolitikeren Karsten Hønge fra SF onsdag mødt op til samråd på Christiansborg.

Sammen med Uffe Elbæk fra Alternativet og Søren Søndergaard fra Enhedslisten havde han indkaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til samrådet for at få regeringens holdning til en politisk boykot af VM i Qatar.

Altså om blandt andre kulturministeren om under to måneder skal til slutrunden i oliestaten, der får hård kritik for sin omgang med basale menneskerettigheder.

Men hvis Karsten Hønge var kommet for at få et klart svar, så måtte han forlade lokale S-092 på Christiansborg med mundvigene nedad.

Ane Halsboe-Jørgensen har endnu ikke besluttet, om hun skal til Qatar. Selv om hun mener, at der nok vil være størst effekt af deltagelse, vil hun have et klart billede af, hvad hun kan foretage sig, hvis hun vælger at tage afsted.

- Jeg søger en effekt - at jeg gør en forskel. Det er der ingen nemme veje til, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hvis hun allerede nu havde ti greb, hun kunne ty til, så hun direkte kunne ændre forholdene for de migrantarbejdere, hvis forhold er blevet kritiseret, så ville hun gøre det, siger hun.

- Men sådan er situationen ikke. Jeg skal finde den vej, hvor jeg bruger min stemme bedst.

Hun vil ikke udelukke, at det kan ende med en politisk boykot af VM i Qatar, og hun vil ikke udelukke, at beslutningen først falder få dage før VM.

Problemet for kulturministeren er, at hun gennem dialog med forskellige organisationer stadig er ved at danne sig et overblik over, hvad hun kommer ned til.

Hun vil gerne undgå at blive en del af Qatars propagandamaskine, og derfor skal der være en plan for, hvad hun får ud af at være der.

- Det er vanskeligt at mødes med nogen som helst. Hvis en række aktører stod klar til kritisk dialog, så ville det være nemmere. Derfor dilemmaet.

- Men jeg vil godt understrege, at jeg stadig tror, der kan være størst effekt af deltagelse, selv hvis jeg ikke har en lang række kritiske dialogmøder, siger kulturministeren.

Hos Venstre mener kulturordfører Jan E. Jørgensen, at hvis kulturministeren skal til Qatar, så bør hun lave en "synlig og spektakulær manifestation af, hvad Danmark mener om Qatars syn på menneskerettigheder".

- Der er masser af muligheder for at lave en spektakulær event under en af kampene, siger Jan E. Jørgensen og nævner som eksempel en T-shirt med et påtrykt budskab.

- Det har potentialet til at gå verden rundt. Det kan godt være, at kameraerne drejer væk, men der er tusindvis af mobiltelefoner til stede på stadion, så det vil spredes på sociale medier, at Danmark gør en forskel.

Det er fjerde gang, der er samråd om Danmarks tilstedeværelse ved VM i Qatar. Karsten Hønge har været medindkalder på dem alle, og han har oplevet, at kulturministeriet har rykket sig.

- Jeg synes da, at der har været en bevægelse over tid. Det er godt. Samrådene har været med til at holde fast i debatten, siger Karsten Hønge.

Hønges udsagn bakker tidligere kulturminister Uffe Elbæk op om.

VM i Qatar bliver sparket i gang 20. november. Det er uvist, om Ane Halsboe-Jørgensen overhovedet er kulturminister til den tid, da et folketingsvalg kan komme slutrunden i forkøbet.

/ritzau/

Ã…bent samråd om VM i Qatar Karsten Hønge (SF) troppede op med et halstørklæde fra Amnesty International om halsen. Philip Davali/Ritzau Scanpix