Midtjyske Meninger: Fagre nye verden - version 2021

26. februar 2021, 12.27

Foto: Martin Ballund

Vi lever i en anden tid - ja, næsten en anden nutid, end den Aldous Huxley havde forudset i sin fremtidsroman om år 2540. Få, ja vel næsten ingen, havde vel næppe forestillet sig en nutid med både globale it-nyheder samtidigt med en dødbringende hurtigt eskalerende pandemi. Engelsk er ikke mere et fremmedsprog, men et absolut nødvendigt »værkstedssprog«. Ikke mindst i en virtuel it-tid, hvor den største del af billedkommunikation foregår via »Facetime«, »Zoom«, og andre virtuelle kommunikationsprogrammer.

Fornylig deltog jeg i en stor digital og regional sundhedsundersøgelse. Følgebrevet var underskrevet af både Anders Kühnau og Steen Vindum. Sidstnævnte vel kun til de angiveligt særligt udvalgte borgere i Silkeborg kommune. Ikke mindst fristet af pæne mulige præmier til de, der ville tage sig tid til undersøgelsen, gik jeg i gang med skemaet, der i øvrigt tog mig omkring en halv time at udfylde. Anonymt naturligvis, men med de mange kryds-spørgsmål skulle man ikke være Sherlock Holmes for at kunne identificere besvarelsens afsender, og da slet ikke hvis den kun var kommunalt baseret.

Nu vi er ved kommunens digitale lækkerier. Så har man opfordret byens borgere til at deltage i en idéstorm om, hvor i kommunen »Piskeriset« kunne få sin fremtidige placering. For få år siden skrev man den slags forslag på en lap papir, og lagde den i postkassen på Rådhuset. I dag skal forslaget sendes digitalt og begrundelsen skal ikke alene være omfattende, men også vedlagt digitale bilag med både foto og kortskitse over lokaliteten. Endelig er der et kontrolspørgsmål, for at sikre sig, at forslagsstilleren ikke er en robot, hvilket jeg blev anset for, da jeg i kontrolspørgsmålet skrev, at 60+60 var 120!? Nu gider jeg ikke mere, men vil dog gerne røbe, at jeg foreslog »Bindslevs Plads«, fordi »det er et unikt kulturelt samlingspunkt, hvor kreativitet piskes sammen på tværs af generationer og med ingredienser fra alle kulturens aspekter.«

Mens Danmark nu lukker forsigtigt op regionalt efter de omfattende corona-restriktioner, forbereder man sig lokalt på en principsag mod Henrik Thomsen med butikken »Laura Thomsen Luxury«, hvor man kort efter jul kunne bytte julegaver uden for hoveddøren, selv om det vist nok var forbudt. Sidenhen er hundredevis af butikker fulgt efter, og begrebet »Click & Collect« er efterhånden lige så brugt som de øvrige engelske vendinger såsom »Take Away« og »Pop-Up Stores«.

At Henrik Thomsen her igen må stå til ansvar for »sin selvtægt« virker lidt uforståeligt, men pionerer må ofte stå for skud for prøvesager, tænker jeg, mens jeg hjemme gør klar til at etablere videoovervågning af vores egen matrikel.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.