60+'ere hopper i havkajakken

Havkajakken har trukket rigtigt mange mennesker ud på vandet, og i Silkeborg Kajakklub er de med på bølgen

11. april 2019, 07.59

At ro i havkajak hjælper på mange ting. Blandt andet dårlig ryg og humøret. Og så giver det et godt socialt samvær, oplever Jacob Præstegaard og Jens Erik Sørensen, der har roet i snart to år. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Siden 2005 er Dansk Kajak Forbund gået fra at have omkring 6000 medlemmer til nu at være oppe på over 20.000. Og det skyldes primært havkajakkens indtog, oplyser forbundet.

På Åhave Allé i Silkeborg mærker kajakklubben også den stigende interesse. Og her er det 60+'erne, der strømmer til klubbens kurser for nybegyndere. I de seneste to år har ansvarlig for havkajakkerne, Tommy Thomsen, undervist kommende kajakroere i sikkerhed, og han forventer, at endnu 50 bliver uddannet til foråret.

- Derudover håber jeg også på at omvende omkring 25 af de, der sejler i tourkajakker, for havkajakken kan så meget mere, siger han.

Tabte otte kilo

66-årige Jacob Præstegaard og 68-årige Jens Erik Sørensen, begge fra Silkeborg, var på det første hold, der blev undervist og er nu frivillige, når nye skal i gang.

Jens Erik Sørensen, der er uddannet smed, men som har arbejdet som portør på sygehuset, sejlede i tourkajak for 30 år siden, men har ikke været på vandet siden han for halvandet år siden hoppede i havkajakken.

- Jeg sejler fem gange om ugen, og jeg har tabt mig otte kilo, siden jeg startede, fortæller han, selvom det nu ikke er kiloene, der er den primære motivation.

Ligesom Jacob Præstegaard, der er tidligere møbelsnedker, er det motionen, naturen og klublivet, der trækker. Sidstnævnte roer kun tre gange om ugen, og han kan godt lide at komme med ud, når klubbens 60+'ere stævner ud mandag, onsdag og fredag.

- Så ror de gamle ud, smiler han.

Men derudover så er kajakroning godt for mange ting. Jacob Præstegaard har i mange år lidt af hovedpine og kvalme, efter han var involveret i et trafikuheld, og det er næsten forsvundet, siden han begyndte at ro.

- Jeg har også altid døjet med rygproblemer, og det er også væk. Og det hører vi fra rigtigt mange, siger han.

Noget at tage sig til

De har begge taget sikkerhedskurset, og er dermed kvalificerede IPP2 uddannede. Det betyder, at de kan agere som hjælpeinstruktører, når nye skal sendes på vandet.

- For det første synes vi, at det er meget, meget vigtigt at tage kurset, for der er flere historier om folk, der ikke kan redde sig tilbage i båden, hvis de vælter, og det kan man altså nemt komme til at gøre, hvis man ikke er opmærksom. Så det er dumt ikke at vide, hvordan man skal forholde sig, siger Jens Erik Sørensen.

Og for det andet er det også godt for de to pensionister at have noget at give sig til, synes de.

- Vi kan godt lide at gøre os nyttige, og så kan vi jo lige så hjælpe, siger Jacob Præstegaard.

Og som om udfordringen i at sejle havkajak ikke er nok, følger også andre overvindelser med. I kajakklubben springer flere medlemmer i åen året rundt - dog i ført underbukser, for der kommer også børn i klubben, som de siger.

- Jens Erik og jeg hører bestemt ikke til dem, der elsker at vinterbade, og vi har stadig ikke oplevet følelsen af, at det skulle være så dejligt efterfølgende, men vi springer i, fordi det giver god mening. Vi tager et par svømmetag og forsøger at få styr på åndedrættet, så vi også kan reagere rigtigt, hvis der bliver behov for det under en vintersejlads, siger Jacob Præstegaard.

Tommy Thomsen (tv) hjælper 60+'ere til at komme i gang med at ro havkajak. Det tilbud tog Jens Erik Sørensen og Jacob Præstegaard i mod. Foto: Jakob Stigsen Andersen