Midtjyske Meninger: Sygehusdebatten der blev væk

8. november 2019, 12.14

Foto: Martin Ballund

Mandag den 28. oktober, 2019 indfandt jeg mig i Jysk Musikteater for at deltage i debatten om bevarelse af Silkeborg Sygehus.

Ved ankomsten noterede jeg, at der var rigtig mange af mine aldersfæller, faktisk så mange, at det var nødvendigt at flytte os ind i den store teatersal, hvor man dagligt opførte Sound of Music.

Der sad vi så godt 300 forventningsfulde mennesker og ventede på udtalelser fra regionsrådsfor-mand Anders Kühnau, regions- og folketingsmedlem Carsten Kiss-meyer med Hans Krabbe som moderator.

Mødet startede dramatisk. Hans Krabbe opdagede lidt sent den store orkestergrav, som han noget befippet undgik at falde ned i.

Jeg havde forberedt følgende spørgsmål: »Skal en kommune, hvis hovedby har 43.313 indbyggere og hvor selvsamme kommune er på vej til at blive Danmarks 8. største, - skal en sådan kommune i din optik, Anders Kühnau, have et sygehus?«.

Det spørgsmål fik jeg aldrig stillet.

Anders Kühnau lagde ud med at forsikre, at Silkeborg Sygehus ikke skulle lukkes. Han udtrykte, at Silkeborg Sygehus var Regionens udviklingshospital, og som sådan skulle vedblive at være det.

Så gik gassen lidt ud af mit spørgsmål.

Men der kom alligevel en masse debat og for og imod, om afdelingers nedskæringer eller opnormeringer, om millioner og milliarder af kroner, og dårlige vinduer, og meget mere.

Jeg lænede mig tilbage og vurderede stemningen i salen. Begge indlægsholdere på scenen var yderst velforberedte. Jeg følte at Carsten Kissmeyer »talte med os«.

Mit indtryk var, at Anders Kühnau mere »talte til os«, var mere bastant, påståelig og diktatorisk i enkelte faser. En overgang tænkte jeg på, om nogle af rekvisitterne fra sidste scene i Sound of Music ville komme til syne.

Jeg fik lov at stille et af de sidste spørgsmål. Jeg spurgte om de 1290 arbejdende sjæle, der i dag har deres gang på sygehuset, også ville være der om 5 år. Det kunne de ikke svare på, der kunne være enten 800 eller 1500 sagde de - jeg snupper det sidste.

Og nu er sygehusdebatten i MJA død. Bortset fra et enkelt læserindlæg fra Erik Kristensen i Sejs, har der modsat tidligere ikke været nye læserbreve.

Den sidste tids debat har mere drejet sig om »det skæve papirtårn«, Svostrup Kro og oversvømmelser, Britas udleveringsaftale, den nedslidte pensionist Arnes død, om vi skal have Kviklån eller ej og om Ronnies knæ.

Men vi holder øje med dig Anders Kühnau, at du holder dit løfte.