Ung kok fra Silkeborg vandt talentpris

26-årige Hans Kjellsson blev vinder af Oluf Brønnums Fonds Talentpris - en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige

Udgivet:10. maj 2021, 12.00

Læsetid:2 minutter

Hans Kjellsson arbejder på den japanske restaurant Sushi Anaba i København, hvor han blev overrasket med talentprisen. Interessen for mad har han med fra barndomshjemmet i Silkeborg, hvor familien delte glæden ved god mad og ikke mindst at lave den. - Programmer som »Spise med Price « fik mig til at opdage madens verden, og jeg kunne godt finde på at gå i køkkenet og prøve deres opskrifter, når jeg havde set endnu et program. Nogle gange lykkedes det, og andre gange gjorde det ikke, men det var fedt at stå i køkkenet og skabe noget med sine hænder, fortæller Hans Kjellsson.

PRISUDDELING: Interessen for madlavning blev plantet i barndomshjemmet i Silkeborg, og Hans Kjellsson er i dag særligt vild med det japanske køkken, hvor akkuratessen og detaljeringsgraden virkelig tiltaler ham.

Den store passion er nu blevet honoreret, i det han netop har modtaget Oluf Brønnums Fonds Talentpris.

Den dygtige kok var i fuld gang med dagens forberedelser i køkkenet på Sushi Anaba i Nordhavn i København, hvor han netop er startet - og havde ingen anelse om, hvad der var i vente, da David Johansen, der er gastronomisk konsulent hos Brønnum, overraskede ham midt i formiddagens arbejde i køkkenet for at overrække ham den flotte pris.

Og glæden var naturligvis stor.

- Det er vildt dejligt. En vild anerkendelse, som jeg er utroligt glad for at få, ikke mindst fordi det var et rigtig dygtigt felt af nominerede. Det er et kæmpe skulderklap. Det kan godt være, jeg har brugt utrolig mange timer i køkkenet, men denne pris viser, at det er det hele værd, siger Hans Kjellsson.

Jeg vil gerne dykke ned i både maden og den japanske kultur. Det bliver nok lidt af et kulturchok, men det vil jeg rigtig gerne opleve. Jeg forestiller mig at starte i det landlige køkken og derfra bevæge mig mod de store byer og blive klogere på maden der.
Hans Kjelsson

En drøm om Japan

De mange muligheder er noget af det, Hans Kjellsson fremhæver ved at være kok, og han har en stor drøm om at komme til Japan og arbejde.

- Jeg synes deres specialisering er vildt spændende. Hvordan man får nudelsuppe ét sted, friterede ting et andet og grillede et helt tredje. Der er en kæmpe detaljeringsgrad, og dét synes jeg, det kunne være spændende at prøve kræfter med og dygtiggøre mig indenfor, fortæller Hans Kjellsson.

Med prisen følger et rejsegavekort på 50.000 kroner, og Hans Kjelsson ved allerede, at i hvert fald en del af rejsegavekortet skal gå til en tur til netop Japan.

- Jeg vil gerne dykke ned i både maden og den japanske kultur. Det bliver nok lidt af et kulturchok, men det vil jeg rigtig gerne opleve. Jeg forestiller mig at starte i det landlige køkken og derfra bevæge mig mod de store byer og blive klogere på maden der.

Han har stået i lære på Restaurant Hærværk i Aarhus, hvor det ifølge Hans var enormt lærerigt at møde udlærte kokke, der var så passionerede, dygtige og gik »sindssygt« meget op i deres arbejde.

- Det har virkelig smittet af og givet masser af motivation til at gøre det godt, lyder det fra Hans Kjellsson.

Foruden Hans Kjellsson, der har gået på Aarhus Tech, var yderligere fire nyuddannede kokke fra erhvervsskolerne i Holstebro, Silkeborg, Odense og Aalborg nominerede til prisen. MTL