Ansat af en maskine

Ny teknologi spiller en større og større rolle, når arbejdsgivere og arbejdstagere skal finde hinanden, og der er nærmest ingen grænser for, hvad store datamængder vil kunne fortælle om ansøgere

16. oktober 2018, 10.42

I USA kan man i den indledende fase af ansættelsesprocessen hyre et firma til at gennemføre videointerviews, hvor ansøgerne taler med en figur på en skærm. Maskinen vil i løbet af samtalen lave en analyse af de såkaldte microexpressions - små kortvarige ansigtsudtryk, vi ikke kan kontrollere. Foto: Colourbox

TEKNOLOGI En jobsamtale med en computer i stedet for et menneske, hvor ikke bare ord, men også tonefald er data, der bliver behandlet? En personlighedsprofil af en ansøger, som ikke er lavet af et menneske, men af en maskine på grundlag af det vedkommende har skrevet på Twitter og Facebook?

For nogle vil det lyde langt ude, men måden, man ansætter folk, er allerede under kraftig forandring på grund af fænomener som kunstig intelligens og maskinlæring.

- Det er fremtiden, siger adjunkt Leon Derczynski fra IT-Universitetet i København:

- Og det er fortiden. Mange har brugt det i cirka fem år.

Og det er der flere grunde til. En af dem er tid og penge. Det er dyrt at ansætte - ikke mindst de forkerte. Og hvis der samtidig er mangel på den form for arbejdskraft, man efterspørger, er der endnu mere grund til at overveje, om ikke de maskiner, der er i stand til at kværne større og større mængder data og oven i købet selv lære undervejs, kan hjælpe. Både med at finde egnede kandidater og med at lave det helt rigtige match mellem arbejdsgiver og arbejdstager, uden at der nødvendigvis skal læses enorme stakke af cv'er og indkaldes til overflødige ansættelsessamtaler.

Hvad ansigtet fortæller...

Læs denne artikel

- og alle andre på Midtjyllands Avis fra kun 1 krone

24 Timer

DIGITAL adgang i 24 TimerAdgang til alle artikler i 24 timer

Adgang til debat

Digital

Fuld DIGITAL adgang

Adgang til alle artikler

Adgang til e-avisen

Adgang til e-avis arkivet

Adgang til debat

Adgang til Forum Søndag

Adgang til underholdning

Adgang til fordele hos Læserklubben