Thyborøn med årstidens charme

Overskifterne for dagens tur til Thyborøn er »Iskunst«, »Søslag« og »Traktortur«. Efterfølgende bliver temaet Stegt flæsk og persillesovs

Udgivet:26. november 2022, 06.23

Læsetid:2 minutter

Man kan få mange timer til at gå på Sea War Museet. Det er virkelig et lærerigt og spændende besøg.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

1 år siden

Oplev spektakulære isskulpturer i udstillingen »Spirende forår« på Iskunsten, efterfulgt af traktorkørsel på havnen og besøg på det spændende Sea War Museum Jutland.

Museet fortæller historien om søkrigen i Nordsøen under Første Verdenskrig med hovedvægt på verdenshistoriens største søslag.

På denne herlige vinterdag tirsdag 14. februar kører vi med Skave Turistfart fra Silkeborg klokken 8 for at udforske den autentiske fiskerby langt mod vest.

Morgenkaffe og rundstykke undervejs.

Iskrystaller og kunst

Kursen er sat mod Thyborøns gamle frysehus, hvor vi besøger Iskunsten. Her indlemmes vi i en forunderlig verden af isskulpturer, der bringes til live af det spil, som skabes mellem det krystalklare is og lyset. Kunsten er omskiftelig, da isen er levende og arbejder og udvikler sig konstant. Skulpturerne har en levetid på mellem fire og seks måneder.

Nu skal vi have lidt i maven, så vi får os en frokostsandwich i den nyligt opførte pavillon, hvis beliggenhed tager gæsterne helt tæt på naturens kræfter.

Herefter er det tid til en halvanden times traktorkørsel på havnen og i naturen (i lukket vogn og med varme tæpper). Vi får historien om den travle havn og meget andet undervejs.

Det historiske søslag

Turen går nu til Sea War Museum Jutland, hvor en lokal guide vil eskortere os rundt og fortælle om verdenshistoriens største søslag, som fandt sted ud for den jyske vestkyst i 1916. Her kæmpede 100.000 mand på 250 tyske og britiske skibe om herredømmet til søs. Et drabeligt slag, hvor kanontordenen var så kraftig, at den kunne høres i land.

Hele 8645 sømænd måtte lade livet og 25 skibe endte på havets bund. Krig er en tragedie og skal ikke forherliges, men historien skal fortælles, og ofrene bør huskes, lyder museets motto. Det er krigen selv, som er fjenden.

Efterfølgende bliver der en times tid på egen hånd rundt på museet.

Fyldt med indtryk fra historiens vingesus over Thyborøn, vender vi hjemad sidst på eftermiddagen, hvor vi gør holdt på den meget hyggelige Sevel Kro til en dejlig portion stegt flæsk med persillesovs og kartofler.

Hjemkomst ved 20-tiden.

Prisen for denne herlige dagstur er 985 kroner for avisens abonnenter.

Buskørsel, turleder, morgenkaffe og rundstykke, frokostsandwich, entré på Iskunsten, rundtur på havnen, entré til Sea War Museum Jutland inklusive guidet rundvisning, stegt flæsk med persille sovs på Sevel Kro,

Tilmelding til Læserklubben.

Mindelunden er et stærkt vidnesbyrd om verdens største søslag, der fandt sted her.