Statsministerkandidat Søren Pape Poulsen (K): Når du står i møg til halsen, skal du bare kigge op. Når du bliver stående, går tingene som regel over

Søren Pape, partiformand for De Konservative, går efter posten som statsminister efter det kommende valg. I dette eksklusive interview med Din Søndag fortæller Pape, der stammer fra Vejerslev ved Bjerringbro, om det politiske liv, forhandlingerne, de personlige konsekvenser ved at være kendt, om at springe ud som homoseksuel - og om trusler på livet

Læsetid:18 minutter

Den 15. august meddelte Søren Pape (K) , at han går efter landets højeste politiske post - statsministerposten. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Kim Simmelsgaard
Journalist| kim@midtjyllandsavis.dk

Søren Pape Poulsen (K) kan udadtil måske virke som den bløde, joviale politiker.

Spørgsmålet er, om han har kynismen til at skære igennem og tage de store vidtrækkende beslutninger, som statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde det i corona-tiden?

- Ja, men du kan godt være både blød og jovial og samtidig skære igennem. Det er ikke en svaghed at tænke sig om. Jeg er af den overbevisning, at det danske minkerhverv ikke var blevet lukket ned, hvis jeg havde siddet som statsminister. Jeg havde nået at tænke mig om og bede om en indsigt, før vi var gået i total panik i en osteklokke i statsministeriet.

Det fortæller Søren Pape Poulsen i et eksklusivt interview med Din Søndag, hvor han giver læserne indblik i det politiske spil bag facaden - og de personlige oplevelser gennem de seneste 10 år.

Søren Pape blev det store samtaleemne, da knægten fra Vejerslev ved Bjerringbro endeligt offentliggjorde sit statsministerkandidatur. Men de første frø, der voksede sig store og grønne som partifarven, blev allerede sået for et par år siden.

- I den her branche vil du gerne det ultimative - statsministerposten. De gode meningsmålinger efter valget i 2019 viste, at Venstre og Konservative nærmede sig hinanden og var lige store. Intet parti har eneret på at kandidere til statsministerposten. Det er lige så logisk, at De Konservative kan stille med en kandidat som Venstre. Den erfaring jeg har fået - blandt andet som justitsminister og partiformand gennem otte år - samt den opbakning vi har i meningsmålingerne - forpligter mig til at tage det på mig. Og det gør jeg gerne, fordi jeg føler mig klar til det. Men du skal tænke dig om, før du melder det ud. Du kan jo ikke trække det tilbage. Du skal være sikker på målingerne. Og jeg har fuld opbakning i partiet og på hjemmefronten.

Hvorfor trådte du ind på den landspolitiske scene som formand for De Konservative for otte år siden?

- Jeg var glad for kommunalpolitik og glad for at være borgmester i Viborg. Så skete der noget uplanlagt i partiet. Der blev talt om, hvorvidt den daværende formand Lars Barfoed skulle gå af, og hvem der skulle erstatte ham. Der var andre planer, som gik i vasken, og så blev jeg ringet op og fik at vide, at nu skulle jeg træde til. Der er jeg sådan indstillet, at det måtte jeg gøre, når nogen mente, jeg kunne bruges.

Hvordan var skiftet?

- Alle var enige om, at jeg var et håbløst projekt, når jeg kom helt ovre fra Viborg uden anden erfaring end fra det lokalpolitiske. Det var en frygtelig hård start som ubeskrevet blad. De første 18 måneder i landspolitik vil jeg ikke ønske for min værste fjende. Jeg fik konstant at vide, at jeg ikke duede til noget som helst. Det var virkeligt ikke rart.

Du gav ikke op. Hvorfor ikke?

- Jeg har lært hjemmefra, at du står fast på dine ting. Når du står i møg til halsen, skal du bare kigge op. Når du bliver stående, går tingene som regel over.

Du blev også angrebet fra garvede konservative politikere. Hvordan havde du det med det?

- Det fyldte ikke så meget. Jeg tror, man erkendte, at nu havde partiet skiftet formand tre gange på få år. Det store flertal mente, at det ikke kunne fortsætte sådan. Derfra begyndte det at gå fremad for os. Gennem hårdt arbejde har vi i dag et historisk godt klima i partiet.

Flere vil mene, at du ikke er stærk nok politisk, når der skal forhandles og skæres igennem. Har du den nødvendige hårdhed?

- Jeg har erfaring efter otte år som partiformand på Christiansborg. Som justitsminister lavede jeg store aftaler og brede forlig.

Er der to slags forhandlinger - et i det åbne og et i det lukkede rum?

- Det kan der være. Man sidder og forhandler bag lukkede døre. Udadtil skærer man igennem og fortæller, hvad man står for, så vælgerne kan forstå det. Når man går bag lukkede døren, forsøger vi at finde hinanden.

- Jeg synes generelt folk er ordentlige, men nogen gange kan du godt stå tilbage og tænke - for det her er ingen leg eller skuespil - at spillet spilles for meget.

Har du oplevet, at tonen i medierne har spændt ben i forhandlinger?

- Jeg vil ikke afvise, at der har været forløb, hvor nogle har sagt for meget uden for dørene, hvilket har gjort det sværere at nå et resultat indenfor, fordi man ikke har kunnet holde på fortrolige oplysninger. Et fortroligt forhandlingsniveau er nødvendigt. Ellers er det svært at nå aftaler.

Hvordan lever du med at være en offentlig person?

- Der er jo øjne på en, og du vænner dig til at tænke dig om. Jeg opfatter det ikke som noget offer, for jeg laver det, jeg gerne vil. Men jeg også bevidst om, at folk ser mig, som det, jeg laver. Nu kan jeg af indlysende grunde ikke gå ned og handle med morgenhår - men heller ikke i sandaler og en joggingdragt.

Læs også
<span>Søn vil være statsminister:</span> Stolthed hos Svend og Ruth Pape <span>Søn vil være statsminister:</span> Stolthed hos Svend og Ruth Pape
Læs også:
Søn vil være statsminister: Stolthed hos Svend og Ruth Pape

Har det ændret dig at blive kendt?

- Nej, men jeg har udviklet mig. De, der kender mig, ved, at jeg stadig har de samme værdier i livet. Det er vigtigt for mig.

Du fremstår som rolig og velovervejet – har du ikke temperament?

- Jo, bestemt, men det havde jeg også som yngre politisk aktiv. Jeg har lært at styre det. Nogle gange skal du lige af med det, der irriterer. Trække vejret dybt. Jeg har tidligere gjort noget i affekt, og det gør jeg aldrig mere. Det er vigtigt at huske, at ingen har vundet retten til at opføre sig dårligt over for andre mennesker.

Hvad kan hidse dig op?

- Urimeligheder. Urimelige beskyldninger, eller hvis ikke folk opfører sig ordentligt. Hvis nogle taler usandt. Vi må ikke som politikere blive maskiner og være upåvirkelige. Glæde, vrede og skuffelse er en del af mennesket. Det skal vi holde fast i.

Bliver du påvirket af de mange kommentarer, du må modtage fra menigmand og politiske modstandere?

- Med tiden bliver du hårdhudet, men det er ikke det samme, som at jeg ikke kan blive berørt af det. Men jeg er blevet god til at håndtere det og koncentrere mig om det, jeg har indflydelse på. Og fordi jeg tror på det, jeg gør, og den retning, der er i partiet.

Hvordan er din mentale sundhed?

- Jeg hviler rigtigt godt i mig selv og kan håndtere rigtigt meget. Jeg synes selv, jeg er god til at lægge selv svære ting til side i stedet for at lade dem påvirke mig, når jeg kommer hjem. I stedet kaster jeg min opmærksomhed på noget helt andet.

Hvordan renser du hovedet, før du lægger dig til at sove?

- For at jeg skal have en god nats søvn, har jeg brug for at slappe af. Det kan være lige fra at læse, til at se tv eller en serie på tv og på den måde tænke på andet end politik. Og så har min bedre halvdel og jeg hunden, Maggie, der skal luftes.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ambitionen om landets højeste politiske post blev allerede sået for et par år siden, da Søren Pape mærkede en stor både politisk og personlig opbakning i mange meningsmålinger. Foto: Liselotte Sabroe/ritzau scanpix

Din værste oplevelse som politiker?

- At få at vide i halvandet år, at jeg ikke duede til noget. Og da jeg havde været justitsminister en uge og hundefører og betjent ved Vestegnens Politi, Jesper Juhl, blev skudt. Det var voldsomt.

Du var voldsomt upopulær, da du som formand for Skole- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune var med til at lukke skoler, men du valgte at gå spidsrod gennem folkemængden, der skolelukningerne skulle besluttes?

- Det pres, jeg kom under politisk, var meget, meget voldsomt. Der er ikke nogen, der skal kunne true mig til ikke at mene noget. Der var mange, der sagde ting - uden at se mig i øjnene. De pæne ting var, at jeg blev kaldt et »svin«, og »at jeg ikke skulle komme derind, hvis jeg ville derfra i live«. De virkelig slemme ting egner sig ikke til at blive trykt i avisen. Det samme gælder meget af det, jeg læser om mig selv på de sociale medier. Det er ikke for sarte sjæle.

Du har sagt, at du ikke vil danne regering hen over midten, hvis du bliver statsminister. I din første borgmesterperiode i Viborg Kommune kuppede du Venstre og valgte at samarbejde over midten med Socialdemokratiet og SF. Hvorfor kan det ikke lade sig gøre i landspolitik, hvis du bliver statsminister?

- Det er bare to vidt forskellige størrelser. Der er andre former for politik på spil og samfundsstruktur. Jeg vil gerne samarbejde over midten, men jeg mener ikke en regering over midten er realistisk. Det ville ende med, at den regering skal have en holdning, så der vil stå en masse diskussioner i de lukkede rum i stedet for en åben demokratisk struktur. Jeg er rundet af lokalpolitik.

De to Bjerrigbro-borgere, Jytte Kjær Kjemtrup, som »opfandt dig« sammen med afdøde Aage Koch, sagde, at du ville blive statsminister en dag. Hvad har du lært af de to, og hvad siger du til den udmelding?

- Det er ikke noget, jeg har tænkt over. Jytte og Aage sad der som to erfarne byrådspolitikere i byrådet. De gav mig mange råd og vejledninger og lærte mig at være politiker. De gav mig plads og ansvar, men var også gode til at skærme mig. Jeg taler stadig med Jytte (Aage Koch er død, red.). Hun blev en slags mentor, da jeg var byrådspolitiker og lærte mig rigtigt meget.

Læs også
<span>Lokal konservativ:</span> Tænk hvis vi får en statsminister <span>Lokal konservativ:</span> Tænk hvis vi får en statsminister
Læs også:
Lokal konservativ: Tænk hvis vi får en statsminister

Hvad forventer du dig af valgkampen?

- Jeg frygter, at de grøfter, der er gravet i politik sammen med kommunikation med hårde ord kan ende i en barsk valgkamp med beskyldninger, der fyger henover bordet. Mit håb er, at vi er kommet dertil, hvor vi kan have en hård debat - og det må vi godt - men at det er på sager og ikke personer. Hvor vi diskuterer politik og ikke fortæller forkerte ting om andres politik. Jeg tror, at det er det, vælgerne gerne vil høre. Hvad vi mener, og at vi har gode diskussioner. Personfnidder, og når politikerne råber i munden på hinanden, forplumrer den politiske debat, og så slukker seerne for tv´et.

Er det vigtigere for dig, at der kommer en borgerlig regering, end at du bliver statsminister for den?

- Ja, det er ikke til debat i min verden. Vi skal have en borgerlig regering. Det har Jakob Ellemann (V) og jeg meldt ud. Jeg tager den rolle, jeg får, men jeg går efter det ultimative - posten som statsminister, for jeg tror, jeg vil være god til det. Andre partier har også et stort ord at skulle have sagt.

De bedste oplevelser som politiker?

- Jeg blev stolt og glad, da jeg blev borgmester i 2009. Det samme, da jeg blev genvalgt. Udnævnelsen til justitsminister var en rigtig god oplevelse. Og de gode oplevelser med kolleger og i mit parti.

Drikker du en socialdemokratisk Rød Aalborg, en Venstre-Blå Thor eller en konservativ grøn Tuborg efter det kommende valg?

- Ha ha - nok en grøn Tuborg ....håber jeg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Søren Pape og den politiske kollega fra partiet Britt Bager deltager i Copenhagen Pride Parade 2022 i København den 20. august i år. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Får modbydelige beskeder på grund af sin seksualitet

Tabloidaviserne stod på spring for at afsløre, at Søren Pape var homoseksuel i forbindelse med, at han blev ny formand for De Konservative for otte år siden. Det blev en voldsom oplevelse, selv om han var forberedt på tabloidpressens ageren.

- Man kan ikke beskrive den slags ting. De skal føles og opleves. Det var voldsomt. Det er jo meget vidtgående, når andre mennesker skal tvinge en til at fortælle om private ting, man ikke selv har valgt at fortælle om. Nogle sagde, at jeg var sprunget ud. Det var jeg ikke. Jeg var tvunget ud.

- Når jeg ser tilbage, tænker jeg, at det skete der nok ikke noget ved. Jeg har fået at vide, at det er vigtigt, at mennesker som jeg står frem. Andre kan stå og være usikre og ikke vide, hvad man tør og skal. Der har jeg fået en del henvendelser. Alle har fået samme råd: Få det sagt. Hurtigst muligt. Man vil opleve, at de mennesker, der betyder noget for en, tager det fuldstændig afslappet, siger Søren Pape Poulsen.

Tidslinje

1987: Melder sig ind i Konservativ Ungdom

21. november 2001: Vælges ind i byrådet i Bjerringbro

November 2005: Genvælges til det, der i forbindelse med kommunalreformen var blevet til sammenlægningsudvalget for den kommende Viborg Kommune.

November 2009: Bliver borgmester i Viborg Kommune. Tiltræder 1. januar 2010

November 2013: Genvælges som borgmester. Fordobler sit personlige stemmetal til 6.566 - det højeste i kommunen

I sin tid som borgmester var Pape Poulsen medlem af Kommunernes Landsforenings (KL) bestyrelse og formand for KL’s Internationale Udvalg.

6. august 2014: Lars Barfoed stopper som partiformand. Søren Pape forlader kommualpolitik og vælges som partiformand på partiets landsråd i september 2014 uden at være medlem af Folketinget.

18. juni 2015: Vælges ind i Folketinget med 11.565 personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds - 72,61 procent af partiets personlige stemmer i storkredsen.

28. november 2016: Udnævnes som Justitsminister efter Vestre gik i regering med Liberal Alliance og De Konservative.

5. juni 2019: Får 22.223 personlige stemmer ved folketingsvalget. Stopper som Justistminister, da Socialdemokratiet overtager regeringsmagten

15. august 2022: Annoncerer sit statsministerkandidaturet

Hvorfor gik du så stille med det i mange år?

- Jeg tror, at man indeni sig selv har den største blokering. Når du ikke har haft nogen at spejle dig i, forestiller du dig en masse ting. For mig var bare sådan, at jeg ikke kunne se mig ud af, at folk skulle vide det.

Har du aldrig haft kærester - piger eller drenge?

- Der hvor jeg er i mit liv nu, har jeg prøvet begge dele. Som yngre spejler man sig i normaliteten; sådan vil man gerne være. Så som ung havde jeg pigekærester.

Har du oplevet modbydeligheder eller fået trusler?

- Ja, det har jeg. Og jeg får det jævnligt. Der sidder nogle mennesker, som hver dag sidder og kaster op i deres tastatur. Jeg oplever tit modbydelige beskeder, som jeg ikke vil referere. Men jeg tager til tider print for at minde mig selv om, at der på den front stadig er noget at kæmpe for i Danmark for dem, der ikke ligner alle andre. Med tiden har jeg lært at skubbe det til side og ikke tage det personligt.

Din partner er ofte væk fra Danmark – hvordan er det at leve adskilt?

- Det er vi gode til - at være sammen og fra hinanden, for vi kender betingelserne. Vi er i daglig kontakt uanset hvad - taler eller skriver sammen. Det er vi gode til. Vi har aldrig kendt til andet. Vi er også blevet gift, og vil gerne have et kirkebryllup en dag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Søren Papes venskab med Inger Støjberg fra det nystiftede parti Danmarksdemokraterne kom på en alvorlig prøve, da Søren Pape stemte for at Inger Stø'jberg skulle stilles for en Rigsret. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Papes venskab med Støjberg

Det er en kendt sag, at Søren Pape Poulsen og stifteren af Danmarksdemokraterne Inger Støjbergs relationer ikke bare er politiske men også venskabelige i en grad, så de har rejst sammen til Den Dominikanske Republik.

Røg jeres venskab i vasken, efter du stemte for, at hun skulle for en rigsret?

- At stemme for at Inger skulle for en rigsret, er noget af det sværeste, jeg har prøvet i politik. Med den rapport, der lå, og den efterfølgende advokatredegørelse var der ikke andre muligheder. Jeg ledte forgæves efter at finde et sted, hvor advokaterne sagde, at der ikke var grundlag for en rigsretssag. Der er det vigtigt at huske, at jeg også er partiformand, og som sådan har jeg ikke bare ansvar over for mig selv, men for et helt parti. Det var en barsk ting. Det, jeg så er virkelig glad for, er, at Inger og jeg har genoptaget kontakten i sommer og igen taler og har talt sammen.

Men venskabet var på vej væk?

- Ja, der var bare stilhed. Jeg kan godt forstå, hun var dybt skuffet, men jeg havde jo min rolle og opgave. Jeg er glad for, at vi har fået talt det igennem og taget fat på en god relation igen. Vi har det godt i hinandens selskab.

Nu vi er ved Inger Støjberg. Forstår du modstanden mod, at Støjberg er potentielt ministeremne efter en rigsretssag?

- Det er meget klassisk dansk og teoretisk politik at diskutere ting, som vi ikke ved om bliver aktuelt. Du kunne jo begynde at spørge, om det var hendes mål at komme i regering efter et valg. I bund og grund har Inger Støjberg udstået sin straf. Det at være folkevalgt er noget særligt. 179 bliver valgt af befolkningen, og de mennesker er dermed også kvalificeret til at blive ministre, uanset hvad du end måtte mene eller synes.

- Jeg blev stolt og glad, da jeg blev borgmester i 2009. Det samme, da jeg blev genvalgt. Udnævnelsen til justitsminister var en rigtig god oplevelse, siger Søren Pape. Her sammen med de politiske kolleger Rasmus Jarlov og Mette Abildgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix