Politisk Parentes: Valget kommer!

Udgivet:I går klokken 08.00

Læsetid:4 minutter

Ejv. Bjørnkjær Dagbladenes Bureau

Af Af Ejv Bjørnkjær. debat@midtjyllandsavis.dk

En af de store, politiske nyheder i denne uge – hvis vi ser bort fra Nancy Pelosis besøg i Taiwan og sanktionerne mod Putins hemmelige elskerinde (der er lige så uhemmelig som de uhemmeligheder, Claus Hjort har afsløret, og som statsministeren endnu ikke har fundet ud af, hvad hun skal stille op med) ...

Men bortset fra de nyheder var en af de vigtigste nyheder i denne uge nyheden om at Veganerpartiet fusionerede med De Grønne – og skiftede navn til Grøn Alliance!

Veganerpartiet står i meningsmålingerne til 0 - NUL – mandater.

De andre mangler sådan næsten 20.000 af de godt 20.000 underskrifter, der skal til for at stille op til Folketinget!

Så, huhej, hvor det går! Nu er antallet af partier, der vil i Folketinget ved næste valg, reduceret fra 15 til 14 ...

Så venter vi kun på at det nye parti også fusionerer med de Frie Grønne og Alternativet (vist lidt samme surdej; noget med miljø og økologi og børn og hunde og den slags).

Og måske sågar med de sidste kristne ...

Så bliver der ryddet ud på stemmesedlerne.

Men skal det batte, var det måske en ide at udvide med det resterende sammensurium af partier, der går til valg uden at røbe deres politik – og uden at fortælle, hvem de stiller op, ud over de navne, vi i forvejen kender.

Såsom Støjberg og Løkke ...

Jo, det bliver en interessant valgkamp.

Og et stemmespild, der vil noget!

For den kommer jo, valgkampen!

Før eller siden. Men især før.

Man kan spore det af debatten, som den forløber ved indgangen til det folketingsår, der snart begynder. Den bliver stadig mere intens.

I denne uge var det for eksempel kommentatoren Noa Redington, der analyserede sig frem til en løsning. Den gik ud på – ja, læs selv, hvad han twittede:

»Er der nogen, som har hørt fra Søren Pape? Jeg vil jo egentlig gerne vide om han vil være statsminister! Mit bud er at han vil. Og mon ikke både Støjberg og Løkke hellere ser ham end ham Ellemann, der har sendt den ene i fængsel og den anden i selvvalgt eksil.«

Ja, den er go med Noa! Han ved godt at det var et næsten enigt folketing, der sendte Støjberg i fængsel, og at det var Venstre, før Ellemann blev formand, der sparkede Løkke ud, fordi han svigtede sine løfter midt i en valgkamp.

Men ingen har større interesse end Besserwisserne i at holde gryden i kog ...

Besserwisserne – journalister, der får løn for at fortælle om politik og får mere medietid til det end nogen dansk politiker får – har i det hele taget travlt med at lægge op til det valg, radikale Sofie Carsten Nielsen varskoede om, da hun truede med at vælte regeringen, hvis Mette F. ikke udskriver valg i oktober (eller giver de radikale ministerposter).

Den skarpsynede Elisabet Svane – Politikens bedrevider – tolkede en ny rundspørge (planlagt af Politiken og Megafon) som godt nyt for Løkke, fordi 33 procent af vælgerne pegede på hospitaler og sundhed som vælgernes topprioritet ved valget.

»Han har en fortid som sundhedsminister og stod bag store reformer af sundhedsvæsenet gennem nullerne. Han vil med konkrete forslag til løsninger fylde godt op i valgkampen i et tema, hvor han absolut er på hjemmebane,« lod Svanen forstå.

Mens hun går let hen over at aldrig har vort sundhedsvæsen været så meget i knæ som efter Løkkes sundhedsreformer ...

Det er nu ikke kun medierne, der gør deres til at sætte ild til valgdebatten. Politikerne kan også være med. Jyllands-Posten behandler sagen om fødevareminister Rasmus Prehns brug (misbrug) af ministeriets dankort til at betale en middag med en journalist (som Prehn ikke har spist med).

Prehn forsvarer sin fejl med, at der var tale om, hvad han kaldte »en hjerneprut«. Og så er Jyllands-Posten over ham: »Prehn har ikke slået en prut; han har LAVET STORT«. For det er strafbart at misbruge sit dankort.

»Ministeren har ikke slået en lille fis! Han har lavet stort, og det lugter ramt og ildevarslende!«

Tja! Det er ikke let at være minister. Den fra sin tid som fødevareminister så kendte Dan Jørgensen (stegt flæsk med persillesovs) brugte sommerferien – nu, hvor han alligevel ikke kan gøre ret meget ved klimaet) til at analysere blå blok!

Man skulle tro en socialdemokratisk minister havde andet at gøre end at konkurrere med Besserwissere. Men det er vel lige så godt som at læse kriminalromaner ... Han nåede i sin analyse frem til, at hvis han havde været borgerlig, ville han stemme på Søren Pape Poulsen som statsminister. Hvorfor? Det kunne han ikke forklare. Pape må rotere i sin grav. Hvis man kan det i levende live ...

Min gamle ven majoren havde sine egne problemer i denne uge. Det hjalp, da jeg forklarede, at i hans alder skal han ikke spekulere på det med tvungen barselsorlov for mænd.

Så læste han at Mette F. vil finansiere Arne-pensionen med »samfundsbidrag fra finanssektoren.«

»Det næste bliver at hun skærer i majorernes pension for at finansiere en ny vuggestue i Taulov. Eller beskytte nogle vilde orkideer på Amager - eller bygge højere hegn om naturparker.«

Måske får han ret, for pensionerede majorer har ofte ret i deres spådomme. For ti år siden forudsagde han at Putin en gang ville angribe Ukraine. Og at vi en dag skal have valg igen ...

Indlæser debat