Hvorfor står vindmøllerne stille?

Udgivet:22. januar 2022, 08.11

Læsetid:2 minutter

Foto: Steen Don

Af Karl Birk Sørensen. Skærskovhedevej 15 Silkeborg

ENERGIKRISE I gentager jævnligt, senest d. 19/1, at de stigende energipriser skyldes mangel på regn, mindre blæst og knaphed på gas,- da Rusland kun leverer det, de har forpligtiget sig til.

Nu mødes politikerne for at diskutere hjælpepakker. Det er selvfølgelig prisværdigt - men er det løsningen? Jeg mener ikke løsningen er økonomiske hjælpepakker

Hvorfor undersøger journalister ikke det faktum, at mange vindmøller står stille - også når det blæser. Kør en tur til Vestkysten og få syn for sagen. Hvorfor står de stille?

Der ønskes opstillet endnu flere vindmøller, hvilket jeg generelt går ind for, men hvis ikke de skal køre - er det så ikke ressourcespild ?

Hvis man får retten til at opstille vindmøller, har man også pligten til at lade dem køre, kunne være et synspunkt!

I dag kan ejerne starte og stoppe vindmøllerne for at optimerer deres økonomi. Hvis ikke Energinet tilbyder en tilfredsstillende pris, så stopper ejeren blot møllen. På den måde kan mølleejerne tilpasse udbuddet således, at der vedholdende vil være høje elpriser. At de der laver en investering skal tjene penge er forståeligt og acceptabelt - men er det rigtigt, at det er på noget helt basalt som el, at der skal tjenes penge? Uden el går samfundet i stå, og el er vigtig for dansk industri, ja for hele samfundsstrukturen.

Det er ærgerligt at skiftende regeringer, røde som blå, har privatiseret de engang så hæderkronede el produktions- og distributionsselskaber. Disse var ejet af forbrugerne og var non profit selskaber - de var med til at bygge Danmark op og dengang havde Danmark et af verdens bedste, billigste og mest pålidelige elforsyningssystemer

Mon ikke løsningen er at staten skal være ejer (eller i hvert fald have bestemmende indflydelse) på noget så basalt som elforsyningen i Danmark - således at der ikke kommer urimeligt høje priser, til ugunst for Danmarks produktionen og for de danske borgere?