Midtjyske Meninger: Du leger med ilden, Mette

15. november 2021, 13.25

Foto: Martin Ballund

Det nemmeste er ikke altid det bedste.

Den sandhed er desværre meget aktuel.

For lige nu aktiveres de mest basale psykologiske reaktionsmønstre i os alle.

Det sker fordi vores statsminister og sundhedsmyndigheder vælger at tale til vores laveste fællesnævner. Den primitive del af vores natur og flokmentalitet.

Og det gør de, fordi de tror på, at målet helliger midlet. Uanset omkostningerne.

Resultatet er ikke udeblevet.

Den generelle opdeling i »os og dem« er allerede en realitet, når jeg læser de mange hårde ord, der fyger gennem de sociale medier, og graver de psykologiske skyttegrave dybere og dybere. Og når jeg med skuffelse ser kendte meningsdannere og kulturpersonligheder puste til ilden med slet skjult hadefuldhed og nedgørelse.

Men selv om autoriteterne har misforstået deres mandat og tankeløst opfordrer til splittelse og udskamning, har vi alle et personligt valg, som er både vigtigt og svært.

Vil vi reagere ubevidst og aggressivt - eller vil vi holde fast i dialogen og ønsket om et bedre samfund, hvor vi alle kan trives - også efter corona?

At afskære, udstøde og hade er nemt.

Det er vi disponeret for, dybt nede i vores instinktive natur.

Alle dem der ikke følger flokken, alle dem der trodser autoriteterne, de skal kanøfles. Uanset om de har ret i deres synspunkter eller ej.

Men hvad er resultatet af dét valg?

Splittelse, mistillid, vold og i værste fald krig.

Og dét er ikke en løsning, vel Mette?!

Den anden og sværere vej er, at vi holder fast i dialogen, også når vi har mest lyst til at smække med døren. Holder fast i den sammenhængskraft, der er selve fundamentet for dét Danmark, som vi kender, og som de fleste af os værdsætter.

Dét Danmark hvor flertallet aldrig kuer mindretallet, og hvor den personlige frihed og ret til selvbestemmelse over eget liv og egen krop, aldrig korrumperes med direkte eller indirekte tvang.

Så vi bliver testet nu. Allesammen.

Ikke for en sygdom med lav dødelighed, men for vores evne til at være store mennesker, når vi har mest lyst til at være små.

Mette, Søren og Magnus HAR valgt.

Hvad vælger du?

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat