Kunstig intelligens

Udgivet:30. august 2023, 09.15

Læsetid:1 minut

Af Merete Bøye Ans

1 måned siden

CHATGPT I Skejby ved Aarhus ligger der en vej, der hedder Agro Food Park. Det hedder den, fordi landbrugets virksomheder ligger i en klynge dér. Agro Food Park. Hvem har mon fundet på dét navn? Hvis der sidder mennesker sammen om et bord og skal finde på et vejnavn, der skal signalere noget med dansk landbrug, hvorfor vælger de så ikke for eksempel »Kornmarksvej«, »Landbovej« eller »Markbrugsvej«? Hvorfor »Agro Food Park«?

I dag skrives og tales der meget om kunstig intelligens, og mange er bange for, at maskinerne er i gang med at blive lige lovlig menneskelige. Man kan få Chat GPT til at skrive et indlæg om hvad som helst, og den kan løse opgaven omtrent lige så godt som et menneske. Det finder mange skræmmende.

Men er det virkelig skræmmende og ikke snarere det omvendte? Nemlig at menneskene længe har været i gang med at reducere sig selv til maskiner. Når det er kommet så vidt, at mennesker af kød og blod tænker så maskinelt, at det mest poetiske vejnavn, de kan finde på, er Agro Food Park, så har man da selv banet vejen for, at en maskine potentielt kan overtage éns arbejde.

Når man beder Chat GPT finde på et navn til en vej, hvor landbrugets hovedkvarter skal ligge, så foreslår den »Landbrugsvejen«. Det klinger faktisk mere menneskeligt end Agro Food Park.

Der er al mulig grund til at være på vagt over for kunstig intelligens. Ikke mindst den kunstige intelligens, der lever i menneskers hjerner.

Indlæser debat