Frygt for et liv på plejehjem

Udgivet:09. august 2023, 09.33

Læsetid:3 minutter

Som en, der nu også har passeret de første 70 år, kan jeg virkelig frygte mit fortsatte liv, hvis det skal leves på et plejehjem eller lignende,« skriver Lisbeth Kjær

Af Lisbeth Kjær. »En ældre model« Them

1 måned siden

LIVSKVALITET Jeg vil gerne komme med en kommentar til Roger Skyum.

Tak for alle dine indlæg her i Midtjyllands Avis, du kommer med så mange gode pointer, og gode vers/rim.

Dine opråb angående livskvalitet synes jeg er så vigtige. Som en, der nu også har passeret de første 70 år (som min far sagde: »Formiddagen er gået«), kan jeg virkelig frygte mit fortsatte liv, hvis det skal leves på et plejehjem eller lignende. Jeg forstår ikke, at der altid skal spares på »de små - og på de gamle.«

Jeg ved faktisk ikke, hvad der er bedst, plejehjem eller at blive i egen bolig. De resurser, der bliver sat af til at hjælpe ældre i hjemmet, er virkelig så mangelfulde, ja faktisk latterlige. Der kan blive spurgt om: »Skal der støvsuges, eller skal badeværelset rengøres?« - der skal prioriteres ... det kunne jo være, at det trænger begge steder.

Dette er bare et eksempel, men jeg har oplevet, når jeg har besøgt ældre i deres hjem, at der er en frustration over, at der er så lidt tid sat af - det kan vi altså slet ikke være bekendt.

Roger, du spørger om:

»Hvis ansvar er det at hjælpe med etablering og få forståelse af et meningsfyldt hverdagsliv - også når man bliver gammel?«

Selvfølgelig skal vi selv, så vidt vi kan, gøre noget. Jeg tror dog, at man kan være et sted i livet, hvor det er svært at skabe resurser og livsmod til lige at komme i gang.

Jeg frygter det at blive gammel og måske glemt i vores nuværende danske system. Der skal måske lidt hjælp til for at gøre tilværelsen som ældre meningsfuld samtidig med, at livet stille går sin gang - og der behøves måske ikke ret meget ...

Roger, du foreslår, at man for eksempel kunne ansætte ungarbejdere. Det synes jeg er en fantastisk god ide. Ung og gammel kan give hinanden så meget.

Alle har så travlt i dag med alting - og ikke mindst ingenting.

Mange unge tænker meget på, hvad andre tror, tænker, og synes om dem. Unge kan være grusomme over for hinanden, og jeg tror, at et arbejde med ældre medborgere, som er livskloge og har mange års livserfaring, kunne være med til at give de unge mennesker noget med i bagagen. Og hvis det så kunne ende med en besparelse på plejeområdet, vil alle nok mene, at det var ok.

Nu har jeg kommenteret lidt på Roger Skyums forskellige og rigtig gode indlæg.

Sluttelig vil jeg fortælle om en oplevelse, jeg havde med netop Roger Skyum for mange år siden. Roger var skolepsykolog, og da mine børn gik på Frisholm Skole i Them, var der en temaaften, hvor man satte fokus på det at være forældre til teenagere.

Roger fortalte om, at der er en forskel på unge piger og drenge, når de er i de unge år.

Piger var/er mere humørsyge, temperamentsfulde og hurtigt svingede mellem meget glad og noget sur.

Drenge, gik/går ind på deres værelse - og kommer ud igen som voksne!

Roger Skyums ord har jeg ofte tænkt på. (Jeg har tre voksne børn og ni børnebørn).

I dag er det computerspil med mere, der holder de unge drenge på værelset, og de unge piger, er på chatten og andre sociale medier for at være »up-to-date« med tidens trends.

Tak til Roger Skyum og Midtjyllands Avis for at give plads til den offentlige mening.

Indlæser debat