Skal din kommune være »aktie-spekulant«?

1. december 2021, 09.08

INVESTERING Skal kommunen være »aktiespekulant«? Svaret er naturligvis nej, og derfor burde beslutningen på mandagens (29. november) byrådsmøde også kunne have været klaret meget hurtigt.

Emnet er kommet op, da kommunens bankforbindelse har foreslået at ændre de investeringsrammer, som de på vegne af kommunen kan agere indenfor. Kort fortalt vil man skalere ned for obligationsdelen, blandt andet for virksomhedsobligationer, hvilket isoleret set er fornuftigt, men åbne op for, at man kan investere i aktier, for op imod 20 % af de midler, kommunen stiller til rådighed.

Læs også
Storpolitik i byrådet: Våben, Nato og aktier
Abonnement

Efter 3 år, hvor det danske aktieindeks er steget næsten 100 % er det naturligvis fristende at følge en finansiel rådgivers forslag om en omlægning af ens investeringsportefølje til en portefølje indeholdende aktier. Blot skal man altid huske på, at historisk afkast aldrig er retningsgivende for fremtidige afkast. Derudover skal man også erindre, at en finansiel rådgiver / kapitalforvalter jo blandt andet baserer sin indtjening på omlægninger af porteføljen, hvilket efter al sandsynlighed sker oftere i en portefølje med en andel af aktier frem for en ren obligationsportefølje.

Jeg mener ikke, at kommunen skal investere i aktier for fælleskassen, og jeg vil sige, at timingen for denne beslutning er betænkelig i forhold til udsigterne for den overordnede økonomiske udvikling. Man kan sagtens lave en mindre rentefølsom investeringsportefølje selv ved brug af konventionelle stats- og realkreditobligationer - det er billigere og sikrere for kommunen, og dermed for dine, mine og vores penge.

Indlæser debat