Midtjyske Meninger: Vi vil så gerne have solceller

Udgivet:26. januar 2023, 13.25

Læsetid:2 minutter

Af René Skau Björnsson Silkeborg

1 måned siden

I denne uge var der en historie i avisen om planer om at opføre en stor solcellepark ved Fårvang. Ikke mindre end 175 hektar skal den fylde, og den kan producere el svarende til 40.000 husstandes forbrug. Solcelleenergi er uden tvivl en rigtig vej at gå, når vi skal producere mere klimavenlig og lokal energi. Og det kan undre, at vi ikke for lang tid siden har udnyttet de muligheder, vi har, med solceller.

Hjemme på mit eget tag har vi haft solceller i mange år. Der er ikke så meget sjov ved det ikke denne tid med masser af skyer og korte dage. Men på de gode soldage kan vi både lade el-bilen og have gang i opvaskemaskine og vaskemaskine for den strøm, solcellerne giver os.

I den almene boligsektor vil vi også rigtig gerne hjælpe udviklingen på vej og bidrage til, at vi alle kan få mere grøn strøm. I Silkeborg udgør de almene boliger cirka en femtedel af det samlede boligudbud. Dermed har vi også en stor andel af alle de tage, der er i kommunen. Alene i Silkeborg Boligselskab har vi godt 75.000 kvadratmeter tag. Det er rigtig mange kvadratmeter. Tænk hvis vi kunne bruge noget af al det tagareal til solceller, det ville give god mening og i høj grad være bæredygtigt.

Kunne vi bruge bare en fjerdedel af tagarealet på alle almene boliger i kommunen til solceller, så ville det svare til et areal på næsten 14 fodboldbaner fyldt med solceller. Og så ville det ikke bare gå hurtigt med den grønne omstilling. Ideen med at etablere solceller på hustage er ikke ny. Vores lejere vil rigtig gerne, boligselskaberne vil rigtig gerne, politikerne vil rigtig gerne - men selvom der er mange gode intentioner og kræfter bag, så sker der desværre ikke noget. Primært fordi det er drønhamrende besværligt og bureaukratisk at etablere solceller i dagens Danmark.

Vi gør ellers ,hvad vi kan. I de sidste par år har vi opført nye boliger i flere af oplandsbyerne til Silkeborg, og hver gang har vi ønske om alternative energiformer. Vi ser hver gang på mulighederne for jordvarme, solvarme mv., men det strander desværre også hver eneste gang på, at det er for besværligt og alt for dyrt.

Der ville være rigtig gode takter i at udnytte eksisterende ejendomme, uanset om det er erhvervsejendomme i industrikvarterer, kommunale ejendomme, almene boliger til f.eks. solceller, og det kan kun gå for langsomt.

I Silkeborg Boligselskab er vi klar, så herfra skal lyde en stor opfordring til politikerne på Christiansborg om at skabe rammerne for, at sætte handling bag de mange ord og skåltaler, så vi kan sikre at de åbenbare muligheder kan udnyttes. For der ligger et kæmpe potentiale på tagene af boligerne her i kommunen.

Indlæser debat