Midtjyske Meninger: Skrald!

20. april 2021, 12.32

Foto: Martin Ballund

Danmarks Naturfredningsforening udnævnte forgangne søndag til national indsamlingsdag: Naturen skulle gøres ren. Slettes for alt det affald, som vi syndige mennesker gennem året har smidt eller ladet ligge og flyde uden tanke på følgerne.

- Fin idé. Her i Virklund gik vi i gang. Vi mødtes foran kirken. Velvalgt sted: Her var så mulighed for syndsforladelse og en ren, lutret sjæl såvel i ånd som i gerning. Min makker, Jytte, og jeg havde udvalgt os Dagli´brugsens parkeringsplads som det første brændpunkt. Bevæbnet med handsker, miljøvenlige plastsække og en gribetang bevægede vi os rundt mellem biler, indkøbsvogne og handlende, der både påskønnede og kommenterede vort forehavende.

Vi var glade for, at vi ikke arbejdede på akkord! Cigaretskod, slikpapir og små, tomme Underbergflasker var der nok af. Her faldt det mig så ind, at den herboende læge, Martin Vesterby, måske netop har udviklet den glimrende idé og opsigtsvækkende metode til at tømme de små og dyre covid 19-vaccineflasker fuldstændigt ved at se på disse eksempler. - Der var ikke så meget som en dråbe tilbage i de flasker, min gribetang fangede! Det hedder vist evidens i videnskabelig sammenhæng. Det skal her med det samme siges, at min viden på det punkt strækker sig til indsamlingen af bemeldte flasker ...

Masser af børn landet over deltog i denne indsamling. Det er selvfølgelig også sjovt. Hvad finder vi? Her er et gammelt cykelhjul, må jeg få det med hjem?

Godt, at børn lærer, at vi skal passe på naturen og holde den ren. Samtidig tænker jeg, at det er forkert, at børn på den måde skal rydde op efter os voksne. Det er ikke i orden. De samme børn får om føje år nok at gøre med at rydde op i landets økonomi efter alle de udgifter, lønkompensationer og hjælpepakker mv., som det har været nødvendigt at sætte ind over for konsekvenserne af pandemien.

Jytte og jeg nåede ikke ud i skoven. Dertil snakkede vi for meget og lavede for lidt. Men træerne har min bevågenhed. Også de faldne. Jeg har en ubændig lyst til at udskifte gribetangen med en motorsav. Jeg forstår ikke Danmarks Naturfredningsforening, når alle gamle, rådne træer absolut skal ligge på kryds og tværs i biodiversitetens hellige navn. Min fornemmelse er, at mange skovfogeder, skovarbejdere og andre, som har deres virke, viden og arbejde i og omkring skovene nok også er af den opfattelse, at alt, der falder og dør, absolut ikke behøver at ligge oven på jorden til det formulder og forsvinder helt. - Som min salig mor altid sagde: Ormene kommer jo alligevel ...

Der var skod. Masser af cigaretskod. Dem med filter. Det tager 100 år, sagde Jens, som fulgtes med os to gamle koner, inden de formulder (- altså skoddene!). Jeg har røget masser af Prince i min ungdom. Masser. Det er ikke 100 år siden. - Men næsten. Ånden er redebon, men kødet er skrøbeligt!

Det var en god søndag.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...