Problemer forsvinder ikke ved at lukke øjnene

13. februar 2020, 12.29

PALÆSTINA Morten Messerschmidt erklærer sig (i MJA 11.2.) enige med mig i, at vi skal bekæmpe antisemitisme og kæmpe for Israels ret til at eksistere.

Så vidt, så godt.

Men han fortryder netop i det øjeblik, at det drejer sig om palæstinensernes ret til eget land. Efter Morten Messerschmidts mening har de ikke ret til eget land, for de er »blot« trans-jordanere.

Trist, at virkeligheden sådan er gået hen over hovedet på Morten Messerschmidt.

Efter de forfærdelige katastrofer under nazismen med udryddelsen af millioner af jøder, var der efter 1945 en stor forståelse for jødernes ønske om ret til eget land. De fik adgang til dele af Palæstina og oprettede i 1948 Israel.

Andre måtte vige pladsen. Dem kalder jeg, og det meste af verden, palæstinensere. FN og langt de fleste andre lande anerkender, at også palæstinenserne har ret til eget land, og har ret til en løsning på flygtningespørgsmålet, idet mange palæstinensere måtte flygte efter 1948.

Samme store flertal af lande opfatter bosættelserne på Vestbredden for ulovlige i forhold til folkeretten, og kræver at bosætterne skal trække sig tilbage til Israel, hvis den 2-statsløsning, som både Israel og palæstinenserne har tilsluttet sig, skal have en fremtid.

Det er en virkelighed og en række krav, som et meget stort flertal i Folketinget flere gange har stillet sig bag, med DF som undtagelse.

Den barske del af virkeligheden er, at palæstinenserne endnu ikke har fået ret til egen stat, - side om side med Israel.

Jo mere den israelske stat, USA og nogle få østater modarbejder 2-statsløsningen, des mere utopisk bliver den. Og det selvom det er en løsning, som både vil være til gavn for israelere og palæstinensere.

Man kan sagtens lukke øjnene for aktuelle og konkrete problemer. Men det forsvinder de ikke af.

Ligesom Danmark var et af de første lande til at anerkende Israels ret til at eksistere, skal vi naturligvis stå i forreste række for at være med til også at sikre en selvstændig palæstinensisk stat.