Milliardhandel: Norlys sælger stor del af fiberselskab til udenlandske investorer

Udgivet:01. marts 2022, 10.38

Læsetid:2 minutter

Søren Nielsen
Digital Redaktør| sn@midtjyllandsavis.dk

Forsyningsselskabet Norlys med hovedsæde på Tietgensvej har solgt 35 procent af sit omfattende fiberbredbånd-selskab, der hedder Norlys Tele.

Prisen for fibernetværket er ikke oplyst. Men der er ifølge kilder tale om en milliardhandel.

Køberen er et konsortium bestående af den hollandske pensionsfond PGGM og den franske energikoncern EDFs investeringsselskab EDF Invest. Købesummen offentliggøres ikke, men der er tale om en af de hidtil største handler med et fibernet i Europa, skriver Norlys.

- Vi er både glade og stolte. Da vi begyndte at grave fiber ned for snart 15 år siden, var det ikke alle, der kunne se rationalet. Nu har tiden vist, at det var en klog beslutning, men vi hviler ikke på laurbærrene, og det nye partnerskab skal sikre, at vi kan fortsætte den positive udvikling, siger Norlys’ bestyrelsesformand Jens Erik Platz.

PGGM og EDF Invest har begge solid erfaring med investeringer i fiberselskaber i lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Belgien.

- Med PGGM og EDF i ejerkredsen får vi frigjort kapital til andre strategisk vigtige projekter, herunder ikke mindst et muligt mobilopkøb. Men vi får også en partner, der kommer med en unik indsigt, som vi kan nyde godt af i den videre udvikling af vores fiber-aktiviteter, siger adm. direktør Niels Duedahl i en pressemeddelelse.

Direktøren har tidligere oplyst, at selskabet over længere tid har været i gang med at sælge fiber-forretningen.

Et udbredt fibernet

Norlys Teles fibernet dækker godt 700.000 husstande, primært i Jylland, og er dermed det største i Danmark.

Det er målet at passere én mio. husstande ved udgangen af 2023, og Norlys graver nu også på både Fyn og Sjælland.

Fibernettet er åbent for eksterne serviceudbydere, og slutkunderne kan frit vælge mellem blandt andre YouSee, Hiper, Telenor, Telia og Stofa.

- Norlys’ fibernet er et af de bedst drevne og mest attraktive, vi er stødt på i hele Europa. Samtidig ser vi gode muligheder for at videreudvikle forretningen sammen med Norlys-ledelsen, som allerede har skabt fremragende resultater, siger Pierre Benoist d’Anthenay, øverste chef for EDF Invest.

Handlen er fortsat betinget af en endelig godkendelse i Norlys’ repræsentantskab, som behandler sagen på et ekstraordinært møde den 22. marts. Derudover er den betinget af en godkendelse fra Erhvervsstyrelsen efter reglerne om udenlandske investeringer.

Om køberne

Om PGGM:

PGGM er et hollandsk kooperativ, der varetager investeringerne for ni forskellige hollandske pensionskasser med samlet 4,4 mio. kunder. PGGM har 1.400 medarbejdere og et samlet investeringsbudget på 268 mia. euro, hvoraf 11 mia. euro p.t. er investeret i infrastruktur.

Om EDF Invest:

EDF-gruppen er Frankrigs største energiselskab med en omsætning på hele 84 mia. euro. EDF er noteret på børsen i Paris, men har den franske stat som majoritetsejer (84%). EDF Invest er EDF-gruppens investeringsselskab, som blandt andet fokuserer på infrastruktur. EDF Invest har p.t. samlede investeringer for 9 mia. euro.