Ved du noget om vin?

Udgivet:02. maj 2019, 10.24

Læsetid:3 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Sofie Gade Billeskov Svejbæk

Ved du noget om vin? ... eller kigger du på etiketten og lirer det af, du har hørt om den givne drue og det givne område? Indrømmet, jeg har ikke ret meget til overs for snobberi, og slet ikke vinsnobberi. Det er på en eller anden måde for let, er det ikke? Som om, man egentlig ikke behøver smage efter og have en personlig mening, men blot ved at se etiketten kan antage, at den her x vin årgang xx - den er god. Og har den været dyr - ja, så er den pludselig endnu bedre.

Helt ærligt så ved jeg ikke ret meget om vin, men jeg har engang sagt, at jeg gjorde for at få et job i en fancy vinbar. Det var i Bologna i Italien, hvor jeg boede med en tysk veninde.

Efter bare tre måneder på en sprogskole i Perugia i Umbrien valgte vi at tage til Bologna efter et lille ophold hjemme, hvor vi tjente lidt penge. I Bologna skrev vi jobansøgninger på baggrund af vores tre måneder sprogundervisning og det gav pote - jeg blev indkaldt til samtale på en vinbar. Jeg måtte godt nok høre telefonsvarerbeskeden helt utroligt mange gange bare for at forstå navnet og adressen på vinbaren.

Før jobsamtalen forsøgte jeg desperat at få noget viden om vin, der rakte ud over bare at drikke det. Gik i et vinsupermarked og spurgte en meget flink og hjælpsom medarbejder.

Problemet var, at jeg ikke fattede en brik af, hvad han sagde, for jeg havde jo kun haft italiensk i tre måneder, og ved man lidt om sprogundervisning, så ved man også, at de første måneder lærer man typisk ord, vendinger og sætninger indenfor emnet »hverdag«, og selvom vin var en del af vores hverdag, så var mit ordforråd herom meget sparsomt!

Og jeg var altså kaldt til samtale om et job som tjener efter bare tre måneders italienskundervisning. Syntes selv, det var lidt vildt egentlig. Nå, men Enzo, chefen, spørger mig, om jeg ved noget om vin, hvortil jeg som det naturligste svarer »sí«, og bevæger mig ud i en helt sikkert virkelig tyndbenet snak om, at der jo både findes hvid, rød og rosévin.

Et eller andet må jeg have gjort rigtigt, for jobbet fik jeg, og jeg fik da også solgt en masse vin. De italienske kunder bar over med mit gebrokne italiensk og de udenlandske var vildt duperede, for jeg vidste åbenbart mere om vin end dem. Eller sådan fik jeg det i hvert fald til at lyde ... Ved at læse etiketten og smile bredt. Når de italienske kunder spurgte om noget, jeg ikke forstod, var det bare at memorere sætningen og gentage den for mig selv hele vejen ind i baren og gentage den for min kollega med et spørgende blik, og så fandt han det frem, kunden efterspurgte.

Moralen med denne klumme er: drop etikettesnobberiet og nyd den vin, du kan lide, og bær over med arbejdsomme udlændinge, der er i gang med at lære sprog.

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Seneste nyt

Se flere