Læserklubben besøger et rigtigt øsamfund på Tunø

Smuk og afvekslende natur, stejle klinter, en kro, en kirke og en købmand - vi besøger Tunø 6. juni

Udgivet:07. april 2019, 05.35

Læsetid:2 minutter

Tunø by er den eneste by på øen. Det er en typisk landsby med velholdte huse i gammel byggestil og et par spredte gårde.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

4 år siden

I Kattegat mellem Jylland og Samsø finder vi Tunø. En lille fin ø med cirka 120 indbyggere og det, der skal til for at opretholde en vis livsstandard. Øen har gunstige vejrforhold med mindre nedbørsmængder end resten af landet, hvilket gør, at vi blandt andet kan finde både figenbuske og morbærtræer. Her er i det hele taget gode afgrøder, en sjælden smuk og afvekslende natur med stejle klinter, strandenge og helt uberørt mose og skovarealer.

Torsdag 6. juni kører vi med Ansbussen fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg mellem klokken 06.40 og 07.30 mod Hou.

Friskbrygget kaffe og morgenbrød serveres i bussen undervejs.

Afgang med færgen klokken 9, og en time senere ankommer vi til Tunø, hvor vores guide tager imod os. I traktorbusser skal vi rundt og bese den smukke ø, der er 3,5 kvadratkilometer.

I rimeligt tempo kan man gå øen rundt på omkring tre timer, men det skal vi ikke denne gang.

Byrundtur til fods

Ørundturen slutter ved kroen, der tidligere var den gamle skole. Her venter en dejlig toretters menu bestående af svinemørbrad a la Tunø og chokolademousse til dessert.

Godt mætte mødes vi med Hanne, som har boet på Tunø i 23 år og tidligere har drevet Købmandsgården. Hun tager os med på en gåtur gennem øens eneste by, der ligger godt inde på øen sikret mod både sørøvere og vestenvinden under de høje bakkedrag. Den har en hyggelig hovedgade, hvor de fleste af husene er under 150 år gamle. I 1852 brændte 15 huse, 16 gårde og præstegården i den gamle tætte landsby. Mange gårde blev genopført uden for byen og tættere på markerne.

Midt i byen på et af de højeste punkter, ligger kirken, der både er kirke og fyrtårn. I gamle dage fungerede præsten da også som både præst og fyrmester. Den historie og mange andre fortæller Hanne undervejs.

Lidt tid på egen hånd bliver der, inden vi går den korte tur til havnen. Vi sejler klokken 16.40.

På hjemturen i bussen får vi serveret en sandwich, så vi kan klare os, indtil vi er hjemme mellem klokken 19 og 19.45.

Prisen for denne hyggelige dagstur er for avisens abonnenter 675 kroner. Ikke-abonnenter kan deltage for 725 kroner.

Inkluderet er buskørsel, morgenkaffe og brød, overfart til/fra Tunø, guidet tur med traktorbus og guidet tur til fods, to-retters menu på kroen samt sandwich på hjemturen.

Tilmelding til Læserklubben

Vi kører rundt i traktorvogne og ser på øen.