Sorte huller, åndehuller og (h)vide visioner

Udgivet:10. marts 2022, 12.55

Læsetid:2 minutter

Af Marie Raes. Hedevang 4 Vrads

MASTER Det er nu Danmarks outdoorhovedstad skal smede, mens jernet er varmt. Planklagenævnet har for nylig omstødt Silkeborg Kommunes afgørelse om en antennemast i Vrads, hvilket betyder, at det naturskønne, sårbare og unikke område omkring landsbyen vil være et af Danmarks få steder uden mobilstråling og uskønne mastekonstruktioner.

Myndigheder og mobilafhængige borgere kalder et område uden mobildækning for »et sort hul«. Måske »åndehuller« var en bedre betegnelse for disse oaser og fristeder, hvor man kan finde ro og nærvær midt i og sammen med natur og medmennesker. Et nærvær tilbage til rødderne uden den insisterende »banken på« fra moderne teknologi og forventningen om at være tilgængelig 24/7. Et nærvær med et lille sug i maven over at være off-grid, men med sanserne helt åbne og alle mentale antenner foldet ud.

Der er stor naturrigdom i området omkring Vrads, og folk tager på ferie i eller flytter til området netop for at opleve uforstyrrethed og fordybelse i naturen uden påvirkning fra unaturlig elektro-smog.

Der findes flere og flere mennesker, hvis helbred påvirkes negativt af mobilstråling, og som derfor begrænses i deres liv. Dette betyder også, at der internationalt er stort fokus på områder helt uden eller med meget begrænset mobilstråling. Disse områder kaldes officielt for »white zones«, og der findes efterhånden ganske få steder i Danmark, der kan betegnes som dette.

Silkeborg Kommune vil nu kunne markedsføre Vrads-området som en af verdens få beboelige white zones og herigennem tiltrække bosættere og turister fra hele verden. Alle i Vrads har mulighed for optimal elektronisk forbindelse til omverden via det eksisterende og velfungerende fastnet og fiberbredbånd, så borgerne i landsbyen mister intet ved at bo i en white zone.

Nu er chancen der: Velkommen til fremtiden med modige myndigheder, der tør tænke ud af boksen for at understøtte deres borgeres naturgivne behov for ro, nærvær og tilknytning til en natur uden kunstige forstyrrelser. Vi kan have både »sorte huller«, »åndehuller« og »white zones«, så sæt i gang med de vide visioner, Silkeborg outdoorhovedstad!