Nye episoder i de politiske føljetoner ...

27. januar 2020, 12.59

LOKALPLANER I avisen Politiken kunne den 17. januar læses, at politikerne i København havde droppet en plan om et 22 etagers hus, fordi op mod 500 borgere protesterede. I stedet er der skabt et nyt projekt, tilpasset og i samme højde som omgivelserne.

Kunne noget lignende ske i Silkeborg? Tja, vi får se ... Grundejeren af »Fredens Torv« har tolket kommuneplanen derhen, at et meget kompakt byggeri og et hus på 23 etager vil være i tråd med kommunens ønsker. Med en vis ret, det må medgives, kommunen har jo været medspiller. Men kommuneplanen kunne lige så snildt realiseres med et mindre massivt og højt projekt. Hvem vælger byrådet at følge, byggematadoren fra Aalborg eller et markant flertal af borgerne?

Et andet sted i kommunen har en borger erhvervet sin bolig i tillid til kommunens lokalplan. Her vil en lokal byggematador opføre et byggeri i strid med lokalplanen og til gene for beboeren/beboerne. Derfor ny lokalplan. Projektet blev i første omgang droppet, men er nu pludselig genopstået med ny ejer. Hvem vælger byrådet at følge, bygmesteren eller en borger, der havde tillid til kommunens planer?

Jamen, i fredags kunne vi jo læse i avisen, at den store bygmester har overdraget sit projekt til en anden, så den nye lokalplan kan vedtages uden smålige hensyn til habilitetsproblemer. Rigtigt, men det rejser unægtelig flere spørgsmål: Køber Birch ejendommen tilbage, når lokalplanen er vedtaget? Er den nye spiller på banen en form for stråmand, eller hvad er meningen? Hvad har Steen Vindum vidst, og hvornår? Eller er sagen helt harmløs? Er her stof til et langvarigt drama?

Jeg har hele tiden ment, at habilitetssagen om Vindum er uretfærdig; han har lov til at dele interesser med hvem han vil, rådføre sig med hvem han vil osv., tænk bare på de traditionelle relationer mellem socialdemokrater og fagbevægelsen. Der er et stykke vej fra almindelig sammenspisthed til inhabilitet. Men visse ting virker unægtelig påfaldende her, måske tilfældigt ? Tanker kan tænkes, man ved efterhånden ikke, hvad man skal tro.

Sideløbende er der så gået en føljeton i gang om Søren Kristensens egnethed som borgmesterkandidat. Der har vist sig at være mange villige medvirkende, undertiden med lavt bundniveau. Hvad er mon op, og hvad er ned?

Jo, der er smæk for skillingen her i Silkeborg! Vi kan ikke klage over underholdningsværdien, men er det virkelig det, vi ønsker?