Det er klimaet, venner, der får det til at ske

Udgivet:04. august 2022, 09.55

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Kurt Wissendorf Møller. Godthåbsvej Silkeborg

KLIMA Pyha! Indimellem er det godt nok varmt, men oftest er det bare lunt. På fjernsynet kæmper kanalerne om, hvor man hurtigst får opdateringer fra om, hvor i landet, der er varmest. I de meteorologiske redaktioner sveder man for at være først i konkurrencen om at være olympiske mestre i forudsigelserne. Da de er veluddannede ved de godt, at der bag ved temperaturstigningerne, skiftende og voldsommere vejrtyper, er noget på spil. Det fortæller de nu ikke.

Nogle af os taler om klimakatastrofe, mens medierne nøjes med at lege konkurrence som om intet er under forandring.

På Midtjyllands Avis er forståelsen den, at man ikke vil skrive om klimaforandringerne, fordi det ikke interesserer læserne.

Det kan sagtens være rigtig.

Når man ser sig omkring, leves livet som om alt er ved det gamle. Bilparken vokser, vejkryds omlægges efter nedbrydning af velfungerende broer, huse skyder i vejret, grunde ryddes, så der kan bygges nyt. Indkøbsturene hen over Torvet sikrer fortsat varer, der med sikkerhed kunne undværes.

Vi køber, fordi vi ikke kan lade være, og fordi statsministeren opfordrer os til det, da den offentlige økonomi afhænger af det.

Alt er ved det gamle.

På rådhuset er klima- og miljøudvalget det udvalg med det laveste budget, og det nedsatte klimahandlings-underudvalg tygger drøv. Ikke noget unormalt her heller.

Når vi vælgere så alligevel bliver nervøse, forlanger vi, at politikerne skal gøre noget ved det. Vi lever videre med en tiltro til, at det ikke er mig, der kan eller skal gøre noget.

Om det er strudsreaktionen, uvidenheden eller fornægtelsen, der gør, at vi undlader at engagere os i den katastrofe, der opbygges rundt om os og af os vides ikke med sikkerhed, men uanset hvad så danser vi på en knivsæg. Og vi kommer til at skære os. Ikke os, der har den største andel i, at vi er endt her, men vores efterkommere.

Den internationale indsats, der ledes af FN, der løbende producerer alarmerende resultater, slår ikke rigtig igennem.

Videnskaben beskriver med stigende alvor konsekvenserne, som vi i praksis kan aflæse af brændende skove, tørke, afsmeltning af isen, voldsommere storme, styrtregn og oversvømmelser.

I vores egen lille andedam er det oversvømmelser og grødeskæring, der får en del op i det røde felt, som om at vi her står over for en dødelig fare, der i avisen rangerer på højde med corona, når vi ser på spaltemillimeterne. Tager vi diskussionen om Tange Sø med, som vedligeholdes på grund af en lystfiskerdrøm om laks i Gudenåen, får vi idealbilledet af et samfund, der har afsporet sig selv i selvbedrag.

Det er klimaet, venner, der får det til ske.

Svar fra redaktionen:

At Midtjyllands Avis ikke vil skrive om klimaforandringer er naturligvis ikke korrekt. At vi har sagt nej til at gå videre med nogle af Kurt Wissendorf Møllers ideer er til gengæld korrekt

Indlæser debat