Outdoor-liv: Skoven er Hans Christians job og hjem

Hans Christian Millgaard er den sidste bosiddende skovløber tilbage i Kompedal Plantage. Han mener selv, han har verdens bedste job

11. oktober 2020, 09.00

Hans Christian Millgaard fortæller, at skoven har forandret sig. Da han startede for 25 år siden, var der tale om ren plantagedrift. I dag er der blødt op med mere løvskov. Biodiversiteten er blevet større. Der ligger mere dødt ved rundt omkring til gavn for sommerfugle, biller og andre smådyr. Skoven er miljøcertificeret, og der er fokus på bæredygtighed. Dermed er afregningsprisen for træ til savværket også blevet større. En gang hørte skoven til Feldborg Skovdistrikt med hovedkvarter ved Feldborg. I dag hører skoven under Naturstyrelsen Søhøjlandet med hovedsæde i Silkeborg.

KOMPEDAL Den 47-årige skovløber hos Naturstyrelsen, Hans Christian Millgaard, er på arbejde, før det bliver lyst.

Heldigvis for ham er der ikke langt til arbejde. Han bor ved en grusvej langt ude i skoven mellem Karup og Knudstrup - på Urhanevej 12 i et 100 kvadratmeter stort skovløberhus med have og træer rundt om. Der er kun fire kilometer til hovedvej A13, men der er ikke en lyd at høre, selv om vi står udenfor. Klokken er cirka halv otte.

- Hvis du var kommet for en time siden, så ville du kunne høre kronhjorten brøle. Det er fascinerende - det er en lyd, jeg aldrig bliver træt af, smiler Hans Christian.

Skilt

Han blev skilt for otte år siden og bor i dag alene i skovløberhuset, som han overtog sammen med jobbet for 25 år siden. Han elsker sit arbejde.

- Der er mange, der misunder mit job, og jeg synes også selv, det er verdens bedste. Jeg kunne ikke tænke mig at lave andet, siger Hans Christian Millgaard.

Han er opflasket med udelivet. Han er født og opvokset på en gård med 85 malkekøer ved Fredericia.

- Jeg synes selv, at jeg har hænderne skruet godt på. Så da muligheden bød sig indenfor skovbruget, var det naturligt at gå den vej, fortæller Hans Christian.

Opsyn med 6278 hektar

I dag har han opsynspligt i et 6278 hektar stort område, der tæller Kompedal og Gludsted. Alene Kompedal, der er forsynet med 54 kilometer veje, omfatter 2678 hektar skov.

- Skovfogeden har fået flere af de opgaver, som skovrideren tidligere har taget sig af, og det betyder, at skovfogeden ikke er så meget i skoven længere. Man kan måske sige, jeg er »skovfogedens øjne« i skoven, fortæller han.

De store maskiner har indtaget skoven og overtaget mange af de tunge arbejdsopgaver, og beplantningen er udliciteret.

Der er ikke brug for så mange hænder. Da han startede var der tre faste folk i skoven. I dag er han den eneste bosiddende skovløber tilbage. Han har dog en elev til at assistere. Arbejdet er meget selvstændigt. Han kan planlægge det meste af dagen selv.

Forandret job

- Da jeg startede, var jeg rundt med motorsaven 1600 timer om året. Der er stadig brug for motorsaven ved stormfald og steder, hvor de store maskiner ikke kan komme til. Men ellers handler det blandt andet om at have kontakt til skovens publikum og være naturformidler, siger han.

Han står for hugstplanlægning og har kontakten til folkene i skovningsmaskinerne. Han er også kommet mere med i driftsplanlægningen, og så er han med til at planlægge de forskellige betalingsjagter i området. Der bliver skudt 400 kronvildt om året, og han er med til at op brække halvdelen af dem.

Kongejagt

Hans Christian er også med til at planlægge den årlige kongejagt i Gludsted Plantage, hvor blandt andre kronprins Frederik deltager. Der er ikke længe til den næste jagt, og Hans Christian skal denne dag, da Midtjyllands Avis er forbi, ud og kontrollere de forskellige skydetårne, der skal bruges. Senere på dagen skal han til Pals- gaard ved Hampen Sø for at beskære ved nogle stier.

Hans Christian kunne ikke tænke sig at bo eller arbejde andre steder end i skoven. Han har en kæreste i Frederiks, og det er nok storby for ham.

For langt ude

Hans Christian forstår godt, hvis der er nogen, der synes, det er for langt ude at bo, hvor han gør.

- Min daværende svoger var her en gang for at overnatte. Og da lyset blev slukket om aftenen, sagde han: »Det er godt nok mørkt«. Og det er det også, men for mig er stedet livet. Her er fred og ro, og jeg har dyrene helt inde i haven, fortæller han.

Hans Christian kan godt finde ud af at skille arbejde og fritid. Og dog.

- Jeg kan godt gå og nyde en tur i skoven, når jeg har fri. Så har jeg andre briller på. Men oplever jeg eksempelvis ulovlig kørsel om aftenen, så tager jeg tjenestekasketten på, siger han.

21 år mere

Selv om han godt kan mærke i kroppen, at han har haft fysisk arbejde, siden han var ung mand, så håber han at kunne arbejde på stedet 21 år mere, så han som bonus kan få overrakt 40 års og 50 års fortjenest-medaljen af Kong Frederik. Arbejdet er hans liv. Og han elsker det.

- Skoven har det med at kravle ind under huden på én. Den er blevet en del af min identitet. Som andre har sagt, så kan man tage manden ud af skoven, men ikke skoven ud af manden, siger Hans Christian Millgaard.

Hans Christian Millgaard har opsynspligt i et 12.000 hektar stort område. Han har mange opgaver, men han kan stort set selv planlægge sin dagligdag.
Skovløber Hans Christian Millgaard bor 200 meter ude af en grusvej midt i Kompedal Plantage. Der er som regel helt stille, og dyrene er tæt på. Han nyder det og kunne ikke tænke sig en anden tilværelse.
XXXXX