Det er nødvendigt at styrke samarbejdet - så stem ja

Udgivet:12. maj 2022, 14.58

Læsetid:2 minutter

Af Finn Buus Mosegaard. Formand SF- Silkeborg

FOLKEAFSTEMNING EU-spørgsmål er altid konfliktstof i Danmark Gamle rygmarvsreaktioner styrer vore holdninger. Det ser vi i alle partier - også SF. Når det så drejer sig våben og forsvar, får den lige en ekstra omgang.

Men med Putins angreb på Ukraine er truslen mod Europa dramatisk forandret til det værre. Det er klokkeklart, at Putin ikke skyr nogle midler for at få sin vilje igennem internationalt. Det er derfor nødvendigt at styrke og udvikle samarbejdet om sikkerhed i Europa. Vi troede ikke Rusland turde angribe Ukraine. Vi tog fejl.

Ved at fjerne forbeholdet er Danmark med til at forstærke Europas samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet. Det vil gøre det nemmere at stå imod russiske aggressioner, og det vil forstærke vores bånd med vores nærmeste allierede, heriblandt de nordiske lande.

NATO er i høj grad hængt op på USA og deres vilje til at hjælpe, hvis det bliver nødvendigt, men skiftende amerikanske præsidenter har sagt, at Europa bliver nødt til at styrke sit forsvar, så vi i fremtiden bedre kan klare vores problemer selv.

EU skal derfor i højere grad kunne forsvare sig selv, så man ikke en dag bliver afhængig af en præsident, som man ikke kan stole på. Alle kan se, at USA’s fokus er på Sydøstasien. Kina er fremtidens fjende. Skift på fokus skete allerede under Obama

Vi får indflydelse på at udvikle forsvars- og sikkerhedspolitikken, så den bedst muligt kan bidrage til fred og genopretning af samfund. Med det nuværende forsvarsforbehold har Danmark ikke stemmeret i Ministerrådet, når forsvarspolitikken vedtages.

Ved at fjerne forbeholdet får Danmark stemmeret og endda vetoret, der betyder, at Danmark får mulighed for at forhindre EU’s militæroperationer, hvis vi ikke finder dem ønskværdige.

Det betyder, at hvert land altid selv bestemmer, om det vil deltage i et givent militært samarbejde, mission for mission og projekt for projekt. Desuden skal alle medlemslandene være enige for at beslutte en mission eller et projekt.

Danmark bestemmer derfor altid, om vi vil deltage eller ej. Hvem tror på, at Frankrig vil acceptere en flertalsafgørelse, der er imod franske interesser?

Derfor ja til afskaffelse af forbeholdet.

Indlæser debat