36.000 kommunale træer har udsigt til fældning

Udgivet:09. december 2022, 11.32

Læsetid:2 minutter

Af Peter Sig Kristensen Byrådsmedlem i Silkeborg (EL)

1 år siden

TRÆER I udkanten af Fårvang står ni hektar relativt ny-tilplantet kommunalt ejet skov. Ejet af dig og mig i fællesskab som borgere i Silkeborg Kommune. Ifølge Danmarks Træportal er der i ny-tilplantning af skov 4.000 træer per hektar. Der står altså 36.000 kommunale træer i store træskolængder.

De 36.000 kommunale træer står efter to udvalgsbeslutninger i denne uge nu til at blive fældet.

I stedet skal der på arealet være erhvervsbyggeri, mener flertallet i de to udvalg, det ene i øvrigt det udvalg, der har med naturen og klimaet at gøre.

På et areal, som er udlagt til skov, men ikke til erhverv.

Det virker i bedste fald underligt. Silkeborg Kommune har rejst en skov i Fårvang for få år siden, blandt andet til erstatning for den skov, der blev fjernet til Nordskovvej. Nu er udsigten så til, at denne skov, på vej mod en fin lille naturskov i tilknytning til anden ældre skov, skal erstattes af en erhvervsejendom. Det er samtidig en skov, som bidrager til Silkeborg Kommunes klimamålsætning.

Heldigvis er beslutningen ikke taget endeligt endnu. For det første skal den lige igennem byrådet, for det andet har vi Miljøstyrelsen til at holde os i ørerne, når vi bliver for kålhøgen og forsøger at save grenen til det møjsommeligt opbyggede varemærke som Danmarks outdoorhovedstad over. Det er godt, der således er andre udefra som Miljøstyrelsen, der kan minde os om, hvad vi selv står for.

Men hvis Miljøstyrelsen nu også svigter vores »brand«, hvad så? Så kan det være, at de i den forbindelse siger til os, at vi skal plante dobbelt så meget kommunal skov et andet i kommunen, når vi fælder de 36.000 kommunale træer i Fårvang. Det kan de sagtens finde på, den slags med dobbelt-op, det har de gjort før.

I så fald får vi 72.000 træer et andet sted i kommunen, og sådan kan det jo fortsætte. 144.000 træer næste gang, 288.000 træer gangen efter.

Hvorfor ikke i ét hug fælde alle træer i hele Silkeborg Kommune? Så får vi jo Miljøstyrelsen på nakken og har nogle år efter dobbelt så mange træer, som vi har nu i Silkeborg Kommune ...

Grotesk tanke, ikke?

De 36.000 kommunale træer står ved en vej.

Bliver det mon nemmere at forstå, at de ikke skal fældes, hvis vi kalder dem kommunale vejtræer?

Indlæser debat