Vinmanden Peder Krüger får lov at kombinere arbejde og passion

Siden barnsben har vinens verden opslugt Peder Krüger. I dag arbejder han som salgschef hos Vinmonopolet i Silkeborg, hvor arbejde og passion kombineres i et udfordrende vinmarked, hvor restauranter og vinhandlere stiller stadig større krav

Udgivet:19. september 2023, 08.56

Læsetid:6 minutter

Som salgschef hos Vinmonopolet står Peder Krüger både med ansvaret for salget til engroskunder og restauranter - men også til privatkunder gennem salget i Brdr. D Vinhandel-butikkerne rundt om i Danmark, hvor der er to styks i både Silkeborg samt København. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Mikkel Brandt
Journalist
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf

Bourgogne, Californien og Champagne. Det er alle sammen vindistrikter, som den 41-årige Peder Krüger kender indgående.

Det er nemlig en vigtig del af hans arbejde som salgschef for Vinmonopolet i Silkeborg, hvor han blandt andet skal rådgive restauratører, der ønsker den perfekte vin til deres menukort.

Men det vender vi tilbage til.

For vejen mod posten som salgschef har ikke altid stået skrevet i stjernerne for den 41-årige herningenser.

- Jeg har altid været passioneret for salgselementet. Men jeg blev udlært i en sportsbutik, og tænkte egentlig, at jeg skulle fortsætte som sælger i den retning, erindrer Peder Krüger.

Der dukkede dog en mulighed op hos Herning-firmaet Excellent Wine, der skulle ændre lidt på planerne.

Her blev han nemlig ansat i en rolle som konsulent i firmaets afdeling, der primært beskæftigede sig med kaffe. Peder Krügers kærlighed lå dog solidt plantet i den anden ende af firmaet.

- Der gik ikke mere end et års tid, før jeg begyndte at bevæge mig mere rundt i firmaets vinafdeling. Jeg synes jo, at det var mega spændende at følge med i, hvordan salgskonsulenterne arbejdede. Det var jo helt fantastisk at se, hvordan de snakkede om vinture, restauranter og vinsmagning. Jeg tænkte bare: »Hvordan kan man få lov til at arbejde med sådan noget«, husker Peder Krüger.

Passion for vin

Interessen startede allerede som helt lille. Han husker tilbage på Bordeaux-vine, der blev åbnet af faderen omkring juletid. Det var de første spæde skridt mod en karriere som vinmand.

Med dét i bagagen og sit nye arbejde hos Excellent Wine begyndte Peder Krüger at presse på hos sin chef.

- Til sidst fik jeg lov til at komme med på salgsholdet i vinafdelingen. Men jeg var med længder den yngste i teamet. Den næstyngste var 57, og på det tidspunkt var jeg kun i midt-tyverne. Så jeg havde brug for noget pondus, erindrer han.

Pondussen skulle komme fra den sommelieruddannelse, som Peder Krüger gik i gang med ovenpå sin nye stilling. Og det skulle vise sig at blive en særdeles god oplevelse.

- Jeg synes jo, at det var træls at få fri. Jeg nød virkelig at tage sommelieruddannelsen, hvor man kunne fordybe sig i vinen. Og det er noget, som jeg har nydt rigtig godt af senere i min karriere. Det giver en anden form for respekt omkring det, man siger, når man eksempelvis skal forsøge at sælge sin vin til en restaurant, fastslår han.

Peder Krüger står med ansvaret for syv sælgere i Vinmonopolet. Alle sælgere er, ligesom Peder Krüger selv, uddannet som sommelier, mens en enkelt er i gang med sin Master of Wine-uddannelse.

Hurtig vej til toppen

Peder Krügers salgstalent var ikke til at tage fejl af. Og det var hans ambitioner heller ikke. Allerede efter nogle år som sælger hos Excellent Wine følte han sig klar til det næste skridt. Han ville være salgschef. Og efter noget tids overtalelse gik hans chef med på idéen.

Men den nye hverdag som salgschef var ikke uden problemer.

- Det var rigtig svært at skulle være salgschef for kollegaer, der havde været i firmaet i 20 år. Når jeg ser tilbage, så skulle jeg nok være vokset lidt mere ind i rollen med en rullende effekt. Det gælder både i forhold til anerkendelse og respekt. Men også for at få dét sammenhold og team spirit, der skal til for at kunne lykkes, fortæller han.

Men Peder Krüger har alligevel taget meget værdifuld læring med fra sin første tørn som salgschef.

- Det lærte mig at være mere lyttende og mere tålmodig. Jeg sætter mig også mere ind i at lære de enkelte mennesker at kende. Det gælder både i forhold til deres profiltype, og hvilken måde de arbejder på.

- Det har også givet mig noget i forhold til at kunne holde en balance mellem de professionelle og personlige relationer med mine kollegaer. En balance med, at man godt kan hygge og grine, men man samtidig kan skifte over og sige, at nu skal det så være seriøst. Og det har helt sikkert hjulpet mig i forhold til at opbygge den respekt og dét sammenhold, der er meget værdifuldt, påpeger Peder Krüger.

Peder Krüger blev allerede som ung ansat som salgschef for en vinvirksomhed i Herning. Det blev både en svær og lærerig start på dén karriere, der har ført ham til Vinmonopolet og Silkeborg.

Udfordrende marked

Erfaringerne har været med til at forme Peder Krüger til sin nye rolle som salgschef for Vinmonopolet, der også ejer Brdr. D Vinhandel, som har flere butikker i Silkeborg.

Men Peder Krüger har også sandet i sine første syv måneder som salgschef, at erfaringer ikke er alting i et vinmarked, der er præget af hård konkurrence om restauranter og vinhandleres gunst.

- Vi kæmper med et marked, hvor det kan være svært at skille sig ud. Alle vores konkurrenter har også gode vine at tilbyde, så vi skal skille os ud på en anden måde.

- Det handler særligt om kundeservicedelen. Vi skal være bedre end vores konkurrenter til at hjælpe vores kunder i mål med deres ønsker og behov, fastslår han.

Og her kommer Peder Krügers sommelieruddannelse i spil.

- Jeg nyder stor gavn af min baggrund som sommelier. Jeg kan hjælpe restauranter med vejledning, hvis de skulle ønske det.

- Det kan eksempelvis være i sammensætningen af en vinmenu, der skal passe sammen med restaurantens menu. Og det er jo et af de parametre, hvor vi kan skille os ud fra vores konkurrenter, fortæller Peder Krüger, der blandt andet rådgiver Ny Hattenæs og Restaurant Sabel i Silkeborg.

I sine første syv måneder hos Vinmonopolet har Peder Krüger været med til at sælge omkring 300.000 flasker vin. Men i fremtiden skal det blive meget bedre, slår salgschefen fast.

- Salget kommer over de 300.000 flasker i år. Men vi sigter efter at sælge dobbelt så mange flasker, siger Peder Krüger.

En drengedrøm

Selvom 41-årige Peder Krüger arbejder hårdt i stillingen som salgschef, har han alligevel gjort sig nogle tanker om sin karriere, der tog sine spæde skridt ved en sportsforretning i Herning.

- Det er jo en drengedrøm, der er gået i opfyldelse. Jeg får lov at kombinere min hobby og passion med mit arbejde. Og det er en rigtig god følelse. Selvom det også kan være rigtig hårdt arbejde, så bliver det jo en del nemmere af, at det er noget, man er passioneret omkring. Jeg har altid sammenlignet mit arbejde med at være professionel fodboldspiller: »Tænk sig, at man kan få penge for at gøre det som sit arbejde«. Og den følelse har jeg heldigvis stadigvæk, fortæller Peder Krüger.

Indlæser debat