Det lange lys er tilstrækkeligt, Hans Krabbe

Udgivet:01. juli 2022, 10.22

Læsetid:3 minutter

Af Peter Sig Kristensen (EL) Lars Hansen (SF) og Jonas Sivertsen (S). Gruppeformænd i byrådet i Silkeborg

BESPARELSER Vi skal ikke kunne sige, om Midtjyllands Avis har det vanskeligt med kvinder i toppen af lokalpolitik. Men vi finder det som gruppeformænd for tre partier i byrådet bemærkelsesværdigt, at det lokale dagblad kun har skosende ord til overs for Helle Gade i den nuværende svære situation, Silkeborg Kommune er i økonomisk.

Borgmesteren kaldes således både uerfaren og overreagerende; man mangler nærmest kun ordet hysterisk i det mandlige ordforråd fra avisens ledelse.

Vi har som Hans Krabbe i onsdagens leder heller ikke brug for kikkerten for at kunne se de økonomiske realiteter i øjnene i Silkeborg Kommune.

Læs også
<span>Leder:</span> Gem kikkerten væk - for nu ... <span>Leder:</span> Gem kikkerten væk - for nu ...
Læs også:
Leder: Gem kikkerten væk - for nu ...

Det lange lys er tilstrækkeligt til at se, at udviklingen går i den forkerte retning.

Det sidste tal for 12-måneders gennemsnittet for kommunens kassebeholdning var cirka 800 millioner kroner. Det lyder jo ganske fint - på overfladen.

Men når den oplysning lægges sammen med, at vi har taget beslutninger for samlet set mere end 700 millioner kroner, plus og minus talt sammen, som endnu ikke har givet sig udslag i et kassetræk, er det for os ikke svært at se, at noget er galt.

Med andre ord vil vi lande under 100 millioner kroner i kassebeholdning, hvis vi realiserer de beslutninger, vi har taget nu.

Havde vi ikke taget ansvar i denne uge med cirka samme beløb i opbremsning i årets kommunale forbrug, havde kursen stået på et rundt 0 i kassebeholdning. Så jo, Helle Gade har ret, når hun siger, at vi kan lande under administration fra Indenrigsministeriet, hvis vi fortsætter kursen som nu. Ikke i dag, ikke i morgen, måske ikke engang til næste år, men i denne byrådsperiode. Kald bare os overreagerende også.

Den kurs er det ikke økonomisk ansvarligt at føre. Så vi må tage andre beslutninger, bedre sent end aldrig, uanset at det er et brud med tidligere beslutninger.

Det koster lige nu på forventningerne hos borgerne til kommunens service, og på den anden side af sommeren kommer det til at koste på forventningerne hos borgerne til kommunens anlægsprojekter.

Alligevel gør vi det, for borgernes skyld, for alternativet er værre. Ingen ønsker at pantsætte sin handlekraft på Stormgade i indre København hos ministeriet.

Kører vi kun med det korte lys tændt, som Midtjyllands Avis lægger op til, er kursen sat mod et frontalt sammenstød med en elg med 150 kilometer i timen på en svensk motorvej.

Tænder vi det lange lys, kan vi nå at sætte farten ned og undvige.

Vi foretrækker som borgmesteren det sidste, selvom Midtjyllands Avis at dømme efter avisens officielle holdning på lederplan hellere tager skyklapperne på.

Svar fra redaktionen:

Kære Lars Hansen, Peter Sig Kristensen og Jonas Sivertsen:

Det er altid velkomment, når der er reaktioner på det, vi skriver. Så tak for det.

I har givetvis meget travlt med at arbejde med kommunens skrøbelige økonomi, som jo også var lederens tema. Det er nok derfor, det er gået lidt for stærkt med at fordybe sig i lederen.

Jeg skriver ikke, at Helle Gade er uerfaren. Jeg skriver, at hun sammenlignet med Steen Vindum er mere uprøvet. Det er noget andet.

Jeg skriver heller ikke, at hun er overreagerende. Jeg konkluderer, at der tilsyneladende var tale om en overreaktion, når hun nu lægger afstand til sin egen udtalelse om, at kommunen risikerer at blive sat under administration. Det er noget andet.

Betegnelsen »hysterisk« i sammenhæng med Helle Gade optræder udelukkende i jeres læserbrev.

God sommer og lykke til med besparelserne.

Med venlig hilsen

Hans Krabbe, chefredaktør

Indlæser debat