Ny politik: Genbrugsting fiskes op af containerne

Favrskov Forsyning vil gerne bidrage til mere direkte genbrug

5. juli 2019, 17.22

Her ses et udvalg af møbler og bohave, der fint egner sig til direkte genbrug. Foto: Favrskov Forsyning

FAVRSKOV Hidtil har det ikke været tilladt at tage ting op af containerne på genbrugspladserne - hverken for personalet eller for brugerne. Denne regel ændrer Favrskov Forsyning nu.

Nu må pladsmændene fiske ting op, der er lagt som affald i de forskellige containere, og sende dem videre til direkte genbrug, hvis de vurderer, at tingene er i brugbar stand.

Direkte genbrug

Jens Drivsholm, driftschef i Favrskov Forsyning:

- Formålet med det nye tiltag er at skabe mere direkte genbrug. Ved direkte genbrug bruger man nemlig ting til samme formål igen. Det kan for eksempel være tøj eller møbler, der kan bruges af andre.

- På den måde forlænger vi produkters levetid og undgår fremstilling af nyt - til stor gavn for klimaet, siger Jens Drivsholm.

Hvis en borger ser noget i en container, som han eller hun gerne vil genbruge, må vedkommende så selv fiske det op?

- Nej, vi kan ikke have borgerne til selv at tage ting fra containerne. Det handler både om sikkerhed og om arbejdsmiljø. Men hvis en borger ser noget, som han gerne vil tage med hjem, kan han henvende sig til pladsmanden, så han kan vurdere, om det er noget, der kan samles op.

De effekter, der samles op af containerne til direkte genbrug, vil på genbrugspladserne i Hammel og Hinnerup blive flyttet til de specielle containere til genbrugsting.

Foreninger får tingene

Disse containere bliver løbende tømt af frivillige organisationer og sportsforeninger, der sælger tingene i deres genbrugsbutikker eller på loppemarkeder for at give overskuddet til et godt formål.

Nyt område en kæmpesucces

I Hadsten flytter vi genbrugstingene til vores nye »gi’ og ta’«-område, fortæller Jens Drivsholm.

Det er et område på genbrugsstationen, som blev etableret for en månedstid siden som et forsøg, og har vist sig at være en kæmpesucces. Her kan folk både stille genbrugsting og tage noget med hjem, hvis de får lyst til det.

Planen er, at der skal etableres lignende »gi’ og ta’-områder« på de øvrige genbrugspladser i takt med, at de bliver renoveret i de kommende år, fortælle Jens Drivsholm.

Aktivt fravalg er muligt

Hvis man ikke ønsker, at andre skal have mulighed for at genbruge de ting, man afleverer på genbrugspladsen, skal man fortælle det til personalet.

På genbrugspladsen i Hvorslev er der i øjeblikket ingen container til genbrugsting, da der mangler en organisation til at stå for administration og tømning. Her spiller det også ind, at pladsen kun er bemandet nogle timer i weekenden.