
Forskere: Anders Dam er farlig
Jyske Bank-frontfiguren Anders Dam er så magtfuld, at det kan skade banken, siger flere forskere
Udgivet:08. december 2016, 07.16
Læsetid:2 minutter
Foto: Jyske Bank
6 år siden
silkeborg Anders Dam, direktør for Jyske Bank, samt hans to kolleger i de andre jyske storbanker Sydbank og Ringkjøbing Landbobank, er så magtfulde, at det i sidste ende kan komme til at skade bankerne.
Det vurderer flere forskere, som Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med.
Forskerne mener, at de tre store banker alle trænger til uafhængige storaktionærer til at holde styr på de magtfulde førstemænd, der kan træffe beslutninger, som kan skade både forretningen og aktionærerne.
- De tre banker plus en række andre bør ændre deres corporate governancestruktur, så det bliver muligt for andre end bankens ledelse - f.eks. en storaktionær - at korrigere bankens retning, hvis noget går helt galt, siger lektor ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe.
Han konstaterer, at de tre bankdirektører er dygtige, men at den daglige ledelse ikke bør være afhængige af, at direktøren er fornuftig.
- Hvad nu, hvis en af bankerne får den berømte tagsten i hovedet? Hvem sikrer i mangel af muligheden for en stærk aktionær, at afløseren har samme grad af integritet og selvdisciplin? Og hvordan kommer man af med en ny direktør, hvis vedkommende fejler? Det er relevante spørgsmål, når man har en så svag corporate governancestruktur som eksempelvis Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank, siger Johannes Raaballe til avisen.
Jyske Banks bestyrelsesformand, Sven Buhrkall, afviser, at det er et problem.
- Det er til enhver tid bestyrelsens opgave at sørge for, at bankdirektøren holder sig inden for de rammer, som bestyrelsen udstikker. Det har intet med fraværet af en storaktionær at gøre, siger Sven Buhrkall til Morgenavisen Jyllands-Posten.