Cykel-ikon fra Hammel er død

Æresmedlem i Hammel Cykle Klub og modtager af Hammel Kommunes Idrætspris for sin livslange indsats for cykelsporten, Bill Sejer Nielsen, blev 83 år

26. marts 2021, 10.45

Den maskinarbejder-uddannede Bill Sejer Nielsen, der grundlagde Hammel Maskinfabrik, var kendt viden om for sin store lidenskab for cykelsporten. Den betød blandt andet, at han var med til at få etapecykelløbet Post Danmark Rundt til Hammel. Sammen med sønnen Peter etablerede Bill Sejer Nielsen cykelholdet Team Fakta, og cyklingen fyldte i det hele taget meget i familien.

MINDEORD: På vegne af familien har datteren Mariann Sejer Lindhardt Nielsen skrevet følgende mindeord over maskinfabrikant, initiativtager til stiftelse af Hammel Cykleklub og medstifter af Team fakta, Bill Sejer Nielsen:

Bill blev født i Svenstrup ved Hammel 11. juni 1937 som den ældste af tre søskende. Hans liv kan inddeles i tre etaper: Privatlivet, erhvervslivet og livet med cykelsporten.

Som lille dreng tidligt under krigen måtte Bill en tur omkring Julemærkehjemmet med tuberkulose.

Siden han til et ungdomsgilde spændte ben for Birgit, så hun ifølge ham selv »faldt pladask for ham«, har de været sammen. Det blev til i alt 67 år heraf 58 års ægteskab.

Bill var et familiemenneske med et stort hjerte og med musiske og kreative talenter, der er slået igennem i de næste generationer. De syv børnebørn har siden 1989 tilbragt mange timer sammen med Bill og Birgit i deres hjem, som Bill navngav »Sorgenfri«.

Bill var et familiemenneske med et stort hjerte og med musiske og kreative talenter, der er slået igennem i de næste generationer. De syv børnebørn har siden 1989 tilbragt mange timer sammen med Bill og Birgit i deres hjem, som Bill navngav »Sorgenfri«.

Et lyst sind

Bill havde et lyst sind, og han sang ofte. Han og Birgit optrådte som duo til lokale begivenheder, Bill skabte smedejernsskulpturer, han tegnede og malede for rekreation, og hans udadvendthed slog igennem i amatørteater, hvor han spillede sammen med hustru og datter.

Som ung mand boede Bill en overgang på lærlingehjemmet. Lærlingehjemmet var for forældreløse drenge, men Bills far havde skaffet aftalen sammen med Aarhus Baneklub, så Bill kunne træne i klubben, samtidig med han var i lære på Aarhus Maskinfabrik.

Hammel Maskinfabrik

Bill grundlagde sin virksomhed Hammel Maskinfabrik i 1966, senere SCITEQ, hvor sønnen overtog rollen som direktør. Bills kreative evner var en drivkraft, intet var umuligt, alt kunne lade sig gøre i Bills snørklede hjerne - sammen med kolleger fra Teknologisk Institut og Nordisk Wavin.

Fra 1971 - 1989 var Bill opfinder og medopfinder af flere trykprøvemaskiner, blandt andet med vacuumsystem og testkar til plastrørsindustrien. Bill skabte den første tabletmaskine til Cleantabs/Hammel i et utroligt smukt design, hvilket Bill gik højt op i, med et teknisk system, der stadig anvendes i hele verden.

Cykel-lidenskaben

Lidenskaben for cykelsporten blev vakt, da Bill som 17-årig i 1954 vandt Aarhus Stiftstidendes »Ungdommens cykelløb«, og fordi hans grandonkel, Kay Werner, blev kendt som den ene halvdel af det legendariske par nr. 7 i 6-dagesløbsverdenen.

Den unge, charmerende Bill blev selv en af cykelstjernerne - især i forfølgelsesløb og sprint - da Aarhus Cyklebane havde sin storhedstid med totalisatorspil og 10-15.000 tilskuere på langsiderne fra midten af 50’erne.

Randers Dagblad skrev bl.a. om stortalentet, at »han er af den slags tiltalende unge mennesker, der kan tåle virakken, en rigtig friskfyr som publikum på Aarhus Cyklebane har taget til deres hjerte.«

I 1975 stiftede Bill Hammel Cykle Klub, hvor han selv designede klubtrøjen, og han var til sin død æresmedlem. Klubben var grobund for mange cykeltalenter i årene derefter, og han fik også Post Danmark Rundt omkring Hammel. Det store Pinseløb med Pøt Møllebakken var en attraktion for publikum og hele den danske verdenspresse.

Hammel Cykle Klub

I 1975 stiftede Bill Hammel Cykle Klub, hvor han selv designede klubtrøjen, og han var til sin død æresmedlem. Klubben var grobund for mange cykeltalenter i årene derefter, og han fik også Post Danmark Rundt omkring Hammel. Det store Pinseløb med Pøt Møllebakken var en attraktion for publikum og hele den danske verdenspresse. I pinsen var hjemmet fyldt med sportsjournalister fra tv og aviser og ryttere fra hele landet.

I slutningen af 90’erne stiftede Peter Sejer med sin far Bill det professionelle cykelhold Team Fakta, og det gav far og søn utallige store oplevelser sammen. Team Fakta deltog i store internationale cykelløb, nævnes kan de tre største Giro d’Italia, Paris-Nice og Amstel Gold Race og naturligvis Danmark Rundt fem år i træk.

Mange tillidshverv

Ud over sit firma havde Bill Sejer Nielsen mange tillidshverv. Han sad i Hammel Sparekasses repræsentantskab, var præsident i Lions Club Hammel, var formand for Hammel Borgerlige Skydeselskab, sad i regionsbestyrelsen for Dansk Industri og var viceoldermand i Aarhus Smedelaug.

I 2003 fik han Hammel Kommunes Idrætspris for sin indsats i cykelklubben.

Fester og gæster

I hjemmet var der ofte fester og gæster fra hele verden qua Bills firma og interesse for cykelsporten. Alle var velkomne, og Birgit sørgede konstant for, at det altid var mad og drikke nok til alle. Foretrukne private rejsemål var Cannes, Frankrig, Spanien med familie og venner, Italien og ellers utallige gange til Irland, hvor de qua firmaet fik gode private venner. Her kunne Bill nyde den irske folkemusik, som han holdt så meget af. Bill havde en smuk tenor, og ligesom i resten af sit virke sang Bill aldrig falsk.

Bill var en fighter, og trods sygdom bevarede han sit gode humør. Bill Sejer Nielsen døde 10. marts 2021 hjemme hos Birgit.

Det er med taknemmelighed og et smil på læben, at vi tænker på Bill, som betød så meget for familien og for så mange andre. Han satte sig tydelige spor.

Æret være Bills minde.

Også på ferierne sammen med hustruen Birgit fulgte cyklen Bill Sejer Nielsen. Som her i Italien i 2005.

Indlæser debat...