Kandidater i Skanderborg tæt på taburetter

Både Venstre, SF og Radikale står til at få lokale folk på tinge. DF bider negle

Udgivet:06. juni 2019, 10.31

Læsetid:2 minutter

Den lokale SF-kandidat Charlotte Vindeløv - her ved valgbordet sammen med sin datter - stemte naturligvis på det lokale valgsted, Gl. Rye Skole. SF går stærkt frem i Østjylland og får to mandater i det nye folketing - med gode chancer for Charlotte Vindeløb til at slå følge med kredsens spidskandidat, Kirsten Normann Andersen. I Gl. Rye - den røde højborg i Skanderborg Kommune - kunne hun glæde sig over et særdeles flot resultat på 13,4 procent til partiet. - Hvordan det går mig selv, er svært at vurdere, men jeg kan da håbe at tage det andet mandat, siger hun. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Jens-Erik Sinnbeck
Lokalredaktør| sinn@midtjyllandsavis.dk

4 år siden

SKANDERBORG/RY/GALTEN Venstre gik markant frem i Skanderborg Kommune ved valget. Et plus på 4,6 procent til i alt 25,6 procent og et pænt løft på to procent generelt i Østjylland betyder, at Venstre i den østjyske storkreds går fra fire til seks mandater.

Det åbner for en rigtig spændende dag for de lokale kandidater Fatma Øktem og Birte M. Andersen, når optællingen af personlige stemmer senere afgør, hvem de to er, der skal til Christiansborg sammen med kredsens fire nuværende folketingsmedlemmer, der med stor sandsynlighed genvælges.

S lidt tilbage

Vælgerne i Skanderborg Kommune gav klart flertal til rød blok. Socialdemokraterne er fortsat størst i kommunen, men gik 1,5 procent tilbage til 25,8 procent - igen med Galten som højborgen med over 31 procent af stemmerne.

Debutanten Dorthe Hindborg er i hårdt selskab med en række siddende S-folketingsmedlemmer, men det er for tidligt at dømme hende ude.

Kronborg har chancen

Hos De Radikale var humøret højt i aftes med en fremgang i Skanderborg Kommune på over fire procent til 9,2. Det betyder, at partiet går fra ét til tre mandater i Østjylland med stort genvalg til partiformand Morten Østergaard.

Gode chance til SF'er

Det gode valg giver gode chancer til Skanderborg-kandidaten Susan Kronborg for at snuppe et af de to nye mandater.

SF'erne havde også en rigtig festlig aften med fremgang på over fire procent til 10,1. I Østjylland går partiet fra ét til to mandater, og der ventes tæt løb om, hvem der skal følge med det siddende SF-folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen på tinge. I det spil afgør de små marginaler, og her kan den helt lokale kandidat, Charlotte Vindeløv fra Gl. Rye, sagtens have en chance.

DF bider negle

Til gengæld blev det en dyster aften for Dansk Folkeparti, der blev mere end halveret og i det østjyske må vinke farvel til tre af de nuværende folketingsmedlemmer.

Mette Hjermind Dencker, der stiller op i Skanderborgkredsen, har en pæn chance for at holde fast i sit mandat.

Carsten Bach er ude

Liberal Alliance blev skåret ned til tæt på spærregrænsen, og de ukendte lokale kandidater har ingen chance. Det siddende LA-folketingsmedlem, Carsten Bach fra Høver, stiller op på Fyn, og ryger også ud af Folketinget.

Enhedslisten gik svagt tilbage og Alternativet fik en kraftig begmand, så de to lokale kandidater, Maria Temponeras (EL) og Mira Issa Bloch (AL) har næppe kurs mod Folketinget i denne omgang.

Til Folketingsvalg på Gl. Rye skole. Foto: Jakob Stigsen Andersen