Silkeborg-firma fik tæppet revet væk under sig: - Vi blev heldigvis tvunget ud i at tænke nyt

Ivision har skabt en stor it-succes i advokatbranchen, men vejen hertil har absolut ikke været uden bøvl

Udgivet:22. november 2022, 15.00

Læsetid:6 minutter

Fra venstre ses de fire partnere Bo Kingo Damgaard, Leif Lindås, Jesper Byskov og Sune Opstrup. Sammen ejer og driver de Ivision, der sælger deres eget produkt, Legis 365, til advokatkontorer og juridiske afdelinger. Og det er en god forretning, der blandt andet har givet dem Gazelle-status.

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf| stigsen@midtjyllandsavis.dk

De fleste kender udtrykket »at få tæppet revet væk under sig«.

Få har nok alligevel prøvet det så voldsomt, som dem, du skal møde i denne historie. I 2017 stod en Microsoft-medarbejder på en scene i København og rev det tæppe væk, de havde bygget deres tårn af klodser på. C5, hed tæppet. En Microsoft-platform, hvorpå firmaet havde bygget den forretning og det produkt, som de ernærede sig selv ved at sælge til andre firmaer. Væk var det.

Her skal du læse historien om, hvordan firmaet, der går under navnet Ivision, tog hæklenålen i den anden hånd og hæklede det nye tæppe, de og deres nye produkt, Legis 365, står på i dag. Historien om, hvordan det er lettere at bygge sit tårn endnu større mere markant og mere stabilt anden gang, fordi man har erfaringerne fra det førstes sammenstyrtning.

Vi møder Ivision på deres adresse i Ferskvandscenterets bygning A i Silkeborg. To af de fire ejere, Leif Lindås og Jesper Byskov, har indvilliget i at fortælle om, hvordan de fire partnere på fem år er lykkedes med at skabe deres produkt, Legis 365, som er hele omdrejningspunktet i 300 ud af de cirka 1200 advokatfirmaer, der er i Danmark.

Microsoft-partner

Ivision laver advokat-systemer. Det vil sige den samlede it-løsning, som advokater bruger i deres arbejde, når de skal alt fra at oprette klienter til at registrere tid, frister og alle de ting, de gør.

- Det er et system, som håndterer alle de opgaver, der er på et advokatkontor, opsummerer Leif Lindås.

Vejen hertil startede i slut 1980’erne, hvor norske Leif Lindås kom til Danmark for at studere. Her lærte han en masse - blandt andet om en dansk kvinde, der blev årsagen til, at han i dag sidder i Silkeborg.

Efter uddannelsen og nogle år på arbejdsmarkedet stiftede han i 1998 Ivision og blev selvstændig. På daværende tidspunkt var virksomheden det, man kalder en »Microsoft-partner«. Groft sagt kan det beskrives som en partner, der sælger og administrerer Microsoft-løsninger til virksomheder. De ejede altså ikke selv løsningerne, men havde forhandlerrettigheder.

Først var kunderne virksomheder i alle grene af erhvervslivet, men omkring 2003 valgte Ivision at hoppe ned i en konkret branche, fordi der var hård konkurrence fra alle de andre Microsoft-partnere, der solgte det samme til de samme.

- Der var for stor konkurrence, når mange løb rundt og solgte de samme ting. På et tidspunkt tog vi derfor en beslutning om branchefokus, siger Leif Lindås og tilføjer:

- I stedet for at vide lidt om alt, gik vi knivskarpt ind med fokus på advokatbranchen.

Tæppet blev revet væk

Allerede tidligt i forløbet var partner Sune Kampmann Opstrup hoppet på toget, og i 2006 kom marketingsmanden Jesper Byskov også med som partner.

Og de havde succes. Med det specifikke fokus på advokatbranchen havde de et produkt, der ikke skulle genopfindes til hver enkelt kunde. I stedet kunne de opbygge et netværk, et system og noget branchekendskab, der - da det var på sit højeste - betød omkring 100 advokatkontorer på kundelisten.

Indtil 2017, hvor de blev kaldt til partnermøde hos Microsoft i København.

Sammen med de hundredvis af andre Microsoft-partnere sad de og kigger op på scenen, mens nye, amerikanske ejere fortalte dem, at de ville lukke ned for C5-platformen i Danmark. Platformen, hvorpå deres forretningsgrundlag hvilede.

- Både kunder og konsulenthuse fik jo revet tæppet væk under sig, husker Leif Lindås.

En bedre version

Og der stod de så. Platformen var væk, og tårnet væltet.

- Vi blev - heldigvis - tvunget ud i at tænke nyt, siger Leif Lindås, der på det tidspunkt havde omkring 15 års erfaring fra branchen.

- Vi fik mulighed for at bygge et system op med 15 års erfaring, en ny teknologi og en ny tankegang, tilføjer han.

Svaret blev, at de måtte lave deres eget. Ikke bare deres eget produkt, men også deres egen platform at bygge produktet på. De ville simpelthen ikke risikere igen at skulle underordne sig et andet firmas magt.

- Før var det Microsoft, der styrede den båd, vi sejlede på. De bestemte havnen. Men nu ville vi hellere have en drone, som vi selv kunne styre, siger Jesper Byskov.

Forholdsvis hurtigt fik de bygget både platformen og advokatsystemet, der skulle stå på det. De to herrer forklarer, hvordan deres 15 års erfaring i branchen gjorde, at de vidste præcis, hvordan de skulle gå til opgaven.

Idéen var at se bort fra den traditionelle, tunge tilgang med installationsdrev og lignende, men i stedet skabe en browserbaseret platform, som ville kunne lette arbejdsgangen for både Ivision og de firmaer, de solgte løsningen til.

- Fra de gamle, traditionelle og papirfyldte kontorer har vi hjulpet mange advokatfirmaer på digitaliseringsrejsen og op i skyen. Det giver både en nemmere og mere fleksibel hverdag, og så er det også mere sikkert, siger Jesper Byskov.

Cloud-tilgangen betyder, at man som ansat på et advokatkontor med Ivisions system, Legis 365, ikke behøver tilgå store, tunge systemer, der kun er på arbejdspladsen, for at kunne arbejde. I stedet finder man bare hjemmesiden på internettet og logger sig på, som man eksempelvis også gør med sin netbank.

- Vi gør det komplekse nemt og intuitivt. Advokater skal ud til klienten og bruge deres paragraffer - de skal ikke bruge deres tid på at tænke på registrering og sådan noget. Det skal være nemt, siger Jesper Byskov.

Har stor succes

Selvom advokatbranchen ofte er det, Jesper Byskov kalder for »konservativ«, er Silkeborg-firmaet og deres løsning blevet taget godt imod siden 2017.

I dag har de 300 advokatkontorer i kundeporteføljen, og cirka ét kontor hopper på hver evig eneste uge. Browser-tilgangen gør, at det er nemt at få flere på, fordi der ikke skal installeres en masse på advokaternes computere - de logger bare på via nettet. Samtidig er abonnementsmodellen billigere end de traditionelle løsninger, og det gør, at særligt små og mellemstore advokatkontorer er oplagte kunder.

Desuden er Legis 365 blevet oversat til engelsk, hvilket åbner op for helt nye ekspansionsmuligheder.

Også på medarbejderfronten er der vækst. Snart vokser de til syv hoveder, og målet er 10 medarbejdere inden længe.

- Vi ser ind i at kunne angribe flere segmenter i ind- og udland, og det vil vi simpelthen videre med. Det vil vi gøre ved at ansætte, siger Jesper Byskov.

Trods Microsoft-medarbejderen, der rev tæppet væk under Ivision for fem år siden, kom de altså videre. De fik skabt et nyt og bedre produkt, de fik tredoblet antallet af kunder, og de fik mulighed for selv at bestemme, hvor de ville sejle hen.

- Nogle gange skal der ske noget voldsomt, før man kan gentænke den business, man sidder i. Det, vi har haft siden 2017, er en fantastisk rejse, hvor vi har brugt erfaringen fra tidligere. Lukningen af C5 blev det, der gjorde, at vi er, hvor vi er i dag, funderer Jesper Byskov, der får anerkendende blikke fra partner Leif Lindås, som til februar har 25 års jubilæum som selvstændig.

- Uden at få tårer i øjnene må man bare sige, at vi har ramt så rigtigt. Vi har været i gang i 25 år, men det er jo de seneste fem år, hvor vi virkelig har mærket, det var det, vi skulle ramme, for at få succes som iværksættere, siger Leif Lindås.

- Og det kunne ikke lade sig gøre, hvis vi ikke havde haft de 20 år før. I al den tid blev vi klædt på til at tage den beslutning og få det produkt, som vi har. Den succes, vi har.

Nordmanden Leif Lindås (tv). stiftede Ivision, mens Jesper Bystrøm senere kom til som firmaets marketingsansvarlige. Begge var de med, da det hele tog en drejning i 2017.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Af samme forfatter

Se flere