Midtjyske Meninger: Med naturen i hånden er vi som børn hele livet

3. maj 2021, 13.02

Foto: Jakob Stigsen Andersen.

Der er ti graders varme og rivende vind ved havets side over stranden ved Ebeltoft. Her tager jeg mine sko af og går med bare tæer gennem sandet. Jeg går ud i bølgerne og mærker det iskolde vand skylle op på mine fødder. Det er frysende koldt. Men jeg gør det alligevel. Hvorfor? Ville nogen sikkert spørge. Det lyder sikkert helt absurd. Men når jeg tager en dyb indånding af den friske havluft og ser ud over de permanent bevægende bølger, så er det som om, at al uro forsvinder. I buddhismen er målet at opnå Nirvana. Fuldkommen ro fra det eksistentielle. Det er denne ro vi oplever, når vi er i naturen. Selvom jeg ikke er buddhist, så tror jeg på det er nødvendigt. Stop op i naturen. Tag en pause fra hverdagslivet. Jeg siger ikke, at du ikke skal gå. Det skal du. Ligesom man skal kaste sig ud i ting i livet. Men mennesker har behov for at trække sig, for så at kunne begribe alle de muligheder vi vil fuldføre.

Min morfar sagde engang, at mennesker også er dyr, det er kun fordi vi selv tror, vi er mere. For mig giver det mening; Det er jo naturen vi kommer fra. Derfor finder vi også ro her, hvor vi hører hjemme. Vi lever i en verden fuld af positive muligheder, og vi skal bestemt ikke begrænse os fra dem. Men vi skal ikke lade os stresse. I psykologien taler man om to personlighedstyper; introvert og ekstrovert. Uanset hvilken det enkelte individ har, er fælles, at vi alle skal oplade. Enten ved alenetid i naturen eller ved at naturligheden i at være social.

Børn er oftest nysgerrige, og man ser tit hvordan de i 3-års-alderen afprøver grænser og tager chancer for at udforske. Egentlig tror jeg, vi er børn igennem hele livet. Mere forsigtige af erfaringer, men vi tager stadig chancer. Ved glædesfulde oplevelser opnår vi det overskud, handlekraft og motivation, som giver os netop den selvtillid, det kræver at opnå vor mål i livet.

Jeg læste for nyligt en bog, hvori der stod, at det var grådigt at sige ja til alle ønskede muligheder. Det forekommer mig absurd. Vi skal trække os fra det etisk ukorrekte, men aldrig friholde os fra etisk korrekte muligheder med en god intention. Det er grådigt ikke at kunne holde igen, men det er ej grådigt at sige ja til alt det som skaber positivitet. Vi har jo allerede holdt igen ved at sige fra til de ting, vi finder etisk ukorrekte. Det skal være en balancegang. Det bliver det ikke, hvis vi lader positive muligheder ligge. Vi skal sige ja til alt det, der er godt, så verden kan blive så positiv som overhovedet muligt. Vi skal bare have lidt ro til at kunne gøre det. Vi undgår stress ved at skabe pusterum i de tilfælde, hvor vi vælger noget negativt fra.

Det er naturligt at have lyst til muligheder. Alt fører tilbage til naturen. Så gå derud. Tag en dyb indånding. Vær sammen med andre af naturens skabninger. Find her roen til at gøre det du vil. Præcis ligesom da du var barn, just med mere erfaring og uden at træde andre over tæerne. Lad i stedet havets vand skylle over disse.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...