Chikane mod private dagplejere

Udgivet:08. januar 2019, 10.00

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Brian Holst
Nyheds- og Silkeborgredaktør| holst@midtjyllandsavis.dk

En dagplejer er ifølge ordbogen betegnelsen på et menneske, der som erhverv passer små børn i sit eget hjem. Et særdeles samfundsnyttigt og vigtigt arbejde, der giver tryghed for tusindevis af forældre på arbejdsmarkedet, og som skaber et solidt og kærligt fundament for børnenes fremtid.

Desuden er der særligt i en vækstkommune som Silkeborg behov for et stort udbud af pasningsmuligheder. Det skal være let og attraktivt at være dagplejemor.

Derfor er det også skudt forbi målet, når Folketinget har besluttet, at private dagplejere ikke må kalde sig for »dagplejere«. Det betyder, at de private dagplejemødre i Silkeborg Kommune nu skal til at skifte navne på deres virksomheder, ændre hjemmesider, Facebook-sider, visitkort, skilte og meget andet.

Argumentet fra politikerne lyder, at det skal være lettere for forældrene at kende til forskellen på privat dagpleje og kommunal dagpleje.

For det første er det svært at forstå, hvordan et navneskifte vil tydeliggøre forskellen på en privat dagplejemor og en kommunal. I bund og grund handler det om information og ikke navnet på tilbuddet.

Desuden er det vel de færreste forældre, der hovedløst tilmelder deres barn en pasningsordning, som de ikke ved hvad indebærer. At overlade sin guldklump i »fremmede« hænder er et kæmpe skridt for forældrene og giver anledning til store overvejelser og ofte mange bekymringer. Det er helt naturligt, at man som forældre sætter sig ind i pasningstilbuddet. Dertil kommer, at man bør have tiltro til, at de private dagplejere formår at videregive korrekt information om vilkårene i en privat dagpleje. De har ikke interesse i utilfredse forældre. Utilfredse forældre er begyndelsen til enden for den private dagplejer.

Åh undskyld, jeg mener selvfølgelig den »private pasningsordning« - som det nu skal hedde. Helt sort er det, når det ifølge loven ikke engang er tilladt for de private dagplejere at kalde sig for »private børnepassere«. Kun »privat pasningsordning« er godt nok. Oven i købet skal Silkeborg Kommune nu til at føre tilsyn med, om de private dagplejere overholder den nye lov. Det er absurd, at der nu skal bruges trængte kommunale resurser på kontrol og overvågning af de private dagplejere. Vi har i forvejen den debat om, hvorvidt kontrolsamfundet ikke har taget overhånd.

I øvrigt bliver det svært for lovgiverne at forhindre brugen af ordet »dagplejer«. I folkemunde vil børnepassere i hjemmet altid blive betegnet som dagplejere - uanset om de er private eller ej.

Beslutningen virker mest af alt som chikane.

Mest læste

Politik

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere