Gamle ruiner og dybe kløfter: På opdagelse i det ukendte Tyrkiet

En af de mest populære udflugter i den tyrkiske region Lykien kombinerer en gammel ruinby med et besøg i en af Europas dybeste kløfter

Udgivet:17. august 2022, 16.26

Læsetid:10 minutter

Det gamle Akropolis i Tlos tårner sig imponerende op. Det er muligt at gå helt op til toppen af citadellet. Foto: Jesper Møller

Af Jesper Møller
redaktion@m-jylland.dk

1 år siden

Selvom klokken kun er lidt i 9 om morgenen, er nålen på termometret allerede over de 30 grader. Heldigvis er vores minibus udstyret med aircondition, da vi starter på dagens særdeles afvekslende udflugt.

Vi befinder os i byen Fethiye, der ligger i det sydvestlige Tyrkiet langs landets middelhavskyst. Dagens ret på turistmenuen består af en af de mest populære udflugter i regionen Lykien, som Fethiye er en del af.

Vi sætter kursen mod øst ind i landet, og byen bliver afløst af et overraskende frodigt landskab bestående af lysegrønne træer, der dækker bjergskråningerne. Overraskende fordi det her midt i højsommeren ikke har regnet i adskillige måneder, ligesom dagstemperaturen længe har ligget over de 30 grader.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tlos ligger højt, og man har en flot udsigt over de omkringliggende områder. Foto: Jesper Møller

Vi passerer gennem små landsbyer, hvor ældre mænd sidder på caféer og drikker kaffe, taler og ryger smøger, mens kvinderne ikke er at se. Spredte landevejsboder er opstillet langs vejene, og flere steder ser man lokale, der udstyret med store plastikbeholdere henter drikkevand fra en rørledning.

Forskellige kulturer

Efter en lille times kørsel når vi frem til turens første stop. Det handler om den oldgamle by Tlos – eller nærmere bestemt resterne af den.

Tlos er en gammel lykisk by, der er mere end 4000 år gammel. Senere blev den erobret af romerne og dernæst byzantinerne og senest ottomanerne (tyrkerne), og indflydelsen fra flere forskellige kulturer gjorde Tlos til en særdeles mangefacetteret by.

I dag står kun ruinerne af byen tilbage, men alligevel kan man få et fint indtryk af de forskelligartede kulturer. Øverst på en bjergtop troner resterne af et citadel, der havde til formål at forsvare byen. Citadellet var det lokale Akropolis, idet mange græske byer i oldtiden havde et Akropolis – som vi kender det fra Athen – på byens højeste punkt.

Det er muligt at gå helt op på toppen af citadellet, hvilket dog bestemt ikke er for de gangbesværede. Fra toppen har man en formidabel udsigt over de omkringliggende områder, der også her er overraskende frodige med diverse afgrøder. Det skyldes et vandingssystem, der i vinter- og forårsmånederne opsamler regnvandet og gemmer det i kanaler og beholdere, så det kan benyttes i den tørre sommer.

Rejsen dertil

Vi rejste til Fethiye med det hollandske charterbureau Corendon, der er ny på det danske rejsemarked. I modsætning til de fleste andre charterbureauer tilbyder Corendon også rejser af halvanden uges til en række af sine destinationer, så man har yderligere et alternativ til en eller to uger.

I Fethiye samarbejder Corendon med selskabet Light Tours, der er eksperter i udflugter i området, og som stod for den beskrevne tur.

Fethiye ligger knap 200 kilometer vest for Antalya, som man kan flyve direkte til fra Danmark. Der er flest direkte ruter fra Kastrup Lufthavn, mens ruterne fra Aalborg og Billund oftest byder på et stop undervejs. Fra Antalya kan man leje en bil og køre til Fethyie, hvor der findes mange forskellige hoteller i forskellige prisklasser.

Den romerske indflydelse er tydeligst i resterne af et stort teater med plads til 2500 tilskuere samt et ægte romersk bad med de traditionelle kolde og varme rum, bassiner med mere.

I Tlos finder man templer, begravelsespladser, ornamenterede søjler, figurer og mange andre beviser på byens tusindårige historie. Byen er fredet og kandidat til at blive optaget på Unescos verdensarvsliste, og der pågår stadig arkæologiske udgravninger i byen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Indgangen til kløften i Saklikent foregår ad en bro, der er fæstnet til klippevæggen. Foto: Jesper Møller

Det er muligt at gå rundt i Tlos på egen hånd, hvor diverse tavler fortæller om de forskellige ruiner. Det optimale er dog at få en rundvisning af en lokalkendt guide, som vi oplever det på turen.

Ifølge græsk mytologi var det i Tlos, at helten Bellerofon samt hans bevingede hest – Pegasus – boede.

Dyb kløft

Fra Tlos går turen videre til frokost og dernæst til dagens andet højdepunkt, som er helt anderledes livligt.

Det handler om nationalparken Saklikent, der består af en 18 kilometer dyb kløft – en af de dybeste i Europa.

Kløften er et fabelagtigt flot stykke natur. Gennem millioner af år har regnvand og smeltevand fra de nærliggende Taurus-bjerge skåret sig ned gennem det bløde kalksten, og visse steder er kløften helt op til 300 meter høj og ganske smal.

I bunden flyder en flod, hvis hastighed dele af året er så voldsom, at kløften er lukket. Men om sommeren har vandmængden taget så meget af i styrke, at kløften er åben for offentligheden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Man skal anstrenge sig for at holde balancen midt ude i floden, og nogle vælger da også at sætte sig ned. Foto: Jesper Møller

Den store forlystelse er at gå ud i floden og opad mod strømmen. Det er ganske populært, og i modsætning til Tlos, der langtfra var overrendt af turister, er Saklikent i højsæsonen pakket med besøgende. Derfor skal man på ingen måde regne med at have herlighederne for sig selv.

Kold fornøjelse

Lige ved indgangen er vandmasserne voldsomme, og derfor går vi de første par hundrede meter ad en bro, der er fæstnet til klipperne over vandet. Lidt længere fremme stilner strømmen lidt af, og man kan bevæge sig ud i vandet.

Der er dog stadig godt drøn på strømmen, og da der samtidig er sten i bunden af floden, er det ikke helt let at holde balancen. Set fra bredden er det ganske morsomt at betragte folk gå ud i vandet og kæmpe for at ikke at vælte omkuld.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tlos er fyldt med søjler og andre rester fra flere tusinde års bosættelse. Foto: Jesper Møller

Besøgende bliver opfordret til at bære lukkede badesko, som man kan leje på stedet. Mange tror dog, at badesandaler eller klipklappere er nok, og for nogle koster denne antagelse en mistet sko, og undervejs ser vi adskillige løsrevne badesandaler sejle ned af floden båret af de kraftige vandmasser.

At træde ud i vandet er lidt af et chok. Ikke kun på grund af strømmen, men også på grund af temperaturen. Vandet er nemlig ganske køligt og føles iskoldt i den tyrkiske sommerhede, men når først man vænner sig til det, er det egentligt ganske behageligt.

Mens nogle bliver på bredden, bevæger andre sig kortvarigt ud i vandet. Andre går et stykke op ad floden, og undervejs kan man udover de lodrette klippevægge nyde små vandfald. På visse tidspunkter af året er det muligt at passere gennem hele kløften, men det kræver en overnatning undervejs samt specialudstyr, så det er forbeholdt de allersejeste.

Efter turen ud i floden bevæger vi os tilbage til udgangspunktet, hvor man kan slappe lidt af og i flere restauranter sidde helt nede ved flodbredden med fødderne ude i vandet.

Det er også muligt at rafte videre ned ad floden i oppustede "bildæk", ligesom det er muligt at tage mudderbad. Ved frokoststedet var der også flere aktiviteter som for eksempel at svæve i zipline, så alt i alt byder udflugten på talrige aktivitetsmuligheder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er muligt at rafte på floden i oppustede "bildæk". Foto: Jesper Møller

Så vi er en flok trætte turister, der efter en lang dag med meget forskelligartede oplevelser sætter kursen tilbage mod Fethiye.

Vi rejste til Fethiye med det hollandske charterbureau Corendon, der er ny på det danske rejsemarked. I modsætning til de fleste andre charterbureauer tilbyder Corendon også rejser af halvanden uges til en række af sine destinationer, så man har yderligere et alternativ til en eller to uger.

I Fethiye samarbejder Corendon med selskabet Light Tours, der er eksperter i udflugter i området, og som stod for den beskrevne tur.

Fethiye ligger knap 200 kilometer vest for Antalya, som man kan flyve direkte til fra Danmark. Der er flest direkte ruter fra Kastrup Lufthavn, mens ruterne fra Aalborg og Billund oftest byder på et stop undervejs. Fra Antalya kan man leje en bil og køre til Fethyie, hvor der findes mange forskellige hoteller i forskellige prisklasser.

-

Det store teater i Tlos havde i sin tid plads til 2500 tilskuere. Foto: Jesper Møller

I Lykien finder man en række landevejsboder – her i nærheden af Tlos. Foto: Jesper Møller
Nogle steder i Lykien er indbyggerne stadig overladt til at hente drikkevand fra rørledninger. Foto: Jesper Møller

Saklikent er et populært udflugtsmål, og i sommermånederne er der mange besøgende. Foto: Jesper Møller
Forrest ses den mere brusende del af floden i Saklikent, hvor der er meget fart i vandet. Foto: Jesper Møller

De høje lodrette klippevægge i Saklikent er op til 300 meter høje. Foto: Jesper Møller
Langs floden i Saklikent er der restauranter, hvor man kan sidde ved bredden med fødderne nede i vandet. Foto: Jesper Møller